De Unie, in jouw belang
0345 851 851
info@unie.nl

Steeds vaker zien bedrijven zich genoodzaakt om te reorganiseren. Dit heeft vaak consequenties voor de medewerkers. Ook onze leden krijgen er weleens mee te maken. Daarom maakt De Unie hier goede afspraken over met werkgevers, waarin de belangen van medewerkers centraal staan. Daarnaast krijg je van ons individuele ondersteuning bij een reorganisatie: we adviseren je over je rechten en kijken mee naar je beëindigingsovereenkomst en contract. Heb je een cao en sociaal plan?

Wat spreken we af met werkgevers?

Bij reorganisaties spelen vakbonden en ondernemingsraden vaak een belangrijke rol. Wat ons betreft is het belangrijkste dat er een sociaal plan ligt, waarin jouw belangen goed vertegenwoordigd zijn. Bijvoorbeeld door afspraken te maken over goede begeleidingstrajecten en financiële vergoedingen, die de nadelige gevolgen van een overplaatsing of ontslag compenseren. Is er geen sociaal plan, ook dan kunnen we je helpen. Bijvoorbeeld met juridische hulp.

Wat doen we voor jou?

Een reorganisatie heeft altijd gevolgen voor jou: je raakt je baan kwijt, je functie wordt anders of de bedrijfscultuur verandert. Of het gevolg nu ingrijpend is of niet, vaak is een helpende hand meer dan welkom. Ook daar is De Unie voor. We checken, denken mee en adviseren: allemaal zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Zo kun jij je weer snel op de toekomst richten.

Cao en sociaal plan

In cao’s staan soms aanvullende regelingen over wanneer, waarover en met wie een werkgever moet overleggen tijdens een reorganisatie.

Vind hier je cao of sociaal plan

Ontslag bij reorganisatie

Vaak gaat een reorganisatie gepaard met banenverlies. Voor jou kan dit betekenen dat je:

  • een andere functie krijgt;
  • wordt overgeplaatst;
  • opnieuw moet solliciteren naar je eigen baan;
  • wordt begeleid bij de zoektocht naar een nieuwe baan (outplacement);
  • secundaire arbeidsvoorwaarden veranderen;
  • wordt ontslagen.

Wordt er afscheid genomen van medewerkers, dan vertrekken vaak eerst de tijdelijke en ingehuurde krachten. Helaas is dat niet altijd genoeg en worden er ook wel eens medewerkers met een vast dienstverband ontslagen. Niet alleen in tijden van crisis: ook in economisch goede tijden zijn organisaties op zoek naar manieren om winstgevender en slagvaardiger te worden.

Onze diensten

Ga je uit dienst? Dan kijken we samen naar je beëindigingsovereenkomst, waarin alle afspraken staan die je met je werkgever maakt. Ga je daarna aan de slag in een nieuwe rol, bij een nieuwe werkgever of als zzp’er? Onze experts helpen je graag op weg, bijvoorbeeld door je nieuwe arbeidsvoorwaarden te checken of uit te zoeken wat het betekent voor je pensioen. Je staat er niet alleen voor.

Vragen over een reorganisatie, cao of sociaal plan? Laat het ons weten. We leggen je graag uit wat je rechten zijn of wat de situatie voor jou betekent. Ons Service Center staat elke werkdag voor je klaar van 8.30 tot 17.00 uur, via 0345 851 963 of sc@unie.nl.

De Unie op social media

Hulp nodig tijdens een reorganisatie?

Onze experts helpen je graag

Bel of mail ons