De Unie, in jouw belang

Jouw lidmaatschap

Zo krijg je een deel van je Unie-contributie terug

30 oktober 2023

Wist je dat je via een speciale fiscale regeling soms een deel van je Unie-contributie terug kunt krijgen? Niet altijd, maar soms wel. Dat hangt van je werkgever af: sommige werken hieraan mee, andere niet – en ze zijn het vaak ook niet verplicht. Je krijgt de contributie namelijk niet terug van ons, maar je werkgever kan het verrekenen met je brutosalaris. Dit kan jou een flink bedrag schelen. Hieronder leggen we uit hoe die verrekening werkt.

Sommige werkgevers betalen (een deel van) je contributie, in ieder geval in het eerste jaar van je lidmaatschap. Benieuwd of dat voor jouw werkgever geldt? Check dan je cao

 

Zo werkt de verrekening

Elk jaar kun je je jaaropgave bij ons opvragen. En heb je ‘m het voorgaande jaar ontvangen? Dan krijg je ‘m automatisch toegestuurd in de eerste twee weken van oktober. Op de jaaropgave staat hoeveel contributie je betaald hebt voor jouw lidmaatschap in dat jaar. Werkt je werkgever mee aan de verrekening? Dan houdt deze het bedrag op de jaaropgave in op je bruto maandloon. Hierdoor betaal jij er geen belasting over. Hoeveel geld je zo bespaart, is afhankelijk van je inkomen. Maar het scheelt al gauw tientallen euro’s. Heb je je jaaropgave niet ontvangen, dan kun je ‘m aanvragen via dit formulier.

Moet je werkgever hieraan meewerken?

Je werkgever is niet verplicht om je contributie te verrekenen, behalve als dit staat vastgelegd in je cao. Weet je niet of dit het geval is? Vraag het na bij je werkgever.

Verrekening contributie

In principe kun je jouw contributie alleen laten verrekenen over het lopende kalenderjaar.

Deel van de werkkostenregeling

De verrekening van contributie maakt deel uit van de Werkkostenregeling (WKR). Deze biedt werkgevers de mogelijkheid om hun medewerkers bepaalde vergoedingen, verrekeningen of extra’s te bieden, zonder hier belasting over te betalen. Pensioenafspraken en een eenmalige uitkering bij overlijden vallen bijvoorbeeld ook onder de WKR.

Meer weten

Heb je nog vragen over de verrekening van jouw contributie, of wil je een aangepaste jaaropgave? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid