De Unie, in jouw belang

Jouw lidmaatschap

Hoe kun jij een deel van je Unie-contributie terugkrijgen?

30 september 2021

Voor een lidmaatschap van De Unie betaal je contributie, net als voor andere vakverenigingen. Via een speciale fiscale regeling kun je soms een deel van dit bedrag terugkrijgen. Niet van De Unie, maar van je werkgever. Deze kan het bedrag dat op onze jaaropgave staat verrekenen met je bruto salaris, wat jou tientallen procenten van de contributie scheelt. Hieronder leggen we kort uit hoe deze verrekening van je contributie werkt. Let op: niet alle werkgevers werken hieraan mee, vaak zijn ze dat ook niet verplicht. Verrekening is dus niet altijd een optie.

Zo werkt de verrekening

Elk jaar kun je je jaaropgave bij ons opvragen. En heb je ‘m het voorgaande jaar ontvangen? Dan krijg je ‘m automatisch toegestuurd. Op de jaaropgave staat hoeveel contributie je betaalt voor twaalf maanden lidmaatschap. Werkt je werkgever mee aan de verrekening? Dan houdt deze het bedrag op de jaaropgave in op je bruto maandloon. Hierdoor betaal jij er geen belasting over. Hoeveel geld je zo bespaart, is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Maar het scheelt al gauw tientallen procenten. Heb je je jaaropgave niet ontvangen, dan kun je ‘m aanvragen via dit formulier.

Moeten werkgevers hieraan meewerken?

Je werkgever is niet verplicht om je contributie te verrekenen, behalve als dit staat vastgelegd in je cao. Weet je niet of dit het geval is? Vraag het na bij je werkgever.

Verrekening met terugwerkende kracht

In principe kun je jouw contributie alleen laten verrekenen over het lopende kalenderjaar. Maar je werkgever kan je de mogelijkheid bieden om dit voor voorgaande jaren te doen. Vraag in dat geval even een aangepaste jaaropgave bij ons op over de betreffende periode.

Deel van de werkkostenregeling

De verrekening van contributie maakt deel uit van de Werkkostenregeling (WKR). Deze biedt werkgevers de mogelijkheid om hun medewerkers bepaalde vergoedingen, verrekeningen of extra’s te bieden, zonder hier belasting over te betalen. Pensioenafspraken en een eenmalige uitkering bij overlijden vallen bijvoorbeeld ook onder de WKR.
Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Meer weten

Heb je nog vragen over de verrekening van jouw contributie, of wil je een aangepaste jaaropgave opvragen? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag van 8.00 tot 18.00 uur bereikbaar via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid