De Unie, in jouw belang

Jouw lidmaatschap

Sweco: lidmaatschap van belang

14 september 2021

Van luisterend oor en warme schouder, via klankbord en sparringpartner tot deskundig juridisch advies en ondersteuning.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Waarom zou je aangesloten (georganiseerd) zijn bij een werknemersorganisatie? Dat zaken goed geregeld zijn, is inmiddels voor velen zo vanzelfsprekend dat niemand zich meer afvraagt hoe het allemaal tot stand gekomen is. Je kunt je wel afvragen wat er zou gebeuren als iedereen zijn lidmaatschappen zou beëindigen.

Als Unie zijn we gewend te onderhandelen op basis van argumenten. Dat verwachten onze leden van ons. Daarbij is het van belang dat de werkgever ons als gelijkwaardige partij erkent. Aan dat laatste wil het nog wel eens schorten. Dan vraagt een werkgever: ”Namens wie spreken jullie eigenlijk?”. Onze representativiteit wordt dan in twijfel getrokken.

Naast die argumenten is er dus kennelijk nog iets van belang: De organisatiegraad. Hoeveel leden zijn er bij deze werkgever aangesloten bij een werknemersorganisatie en in ons geval De Unie?

In het algemeen kan gesteld worden dat er een verband bestaat tussen organisatiegraad en de kwaliteit / niveau van arbeidsvoorwaarden. Bij piloten en luchtverkeersleiders ligt de organisatiegraad vanouds boven de 90%. Over hun arbeidsvoorwaarden hoef ik, belangenbehartiger John Kapteijn, je verder niets te zeggen.

Week van de Vakbond – Sweco: Het webinar op dinsdag 14 september

In het kader van de Week van de Vakbond organiseren de gezamenlijke werknemersorganisaties op dinsdag 14 september 2021 een thema-sessie.

Jij kunt daar al je vragen kwijt. We zijn altijd geïnteresseerd naar jouw mening over diverse onderwerpen. Om het webinar te volgen zijn er twee mogelijkheden: Om 12:00 uur en om 16:00 uur. Inloggen kan via de Microsoft Teams link in je agenda.

Aftrap

Werknemersorganisaties presenteren zich afzonderlijk, en met elkaar. En we vragen aan jou wat jij van ons verwacht.

Discussie: Individuele loonsverhoging versus collectieve loonsverhoging

De afgelopen jaren bleek dit tijdens de onderhandelingen telkens een hot item. “Geld kun je maar 1 x uitgeven”. Dus wat wil jij en waarom? We geven inzicht in hoe het werken met salarisschalen uitpakt en individuele verhogingen uitpakt. Daarna vragen we je mening. Jij kunt invloed hebben op wat wij als onderhandelaars kunnen bereiken.

Discussie: Werkplek – Thuis – Kantoor – Op locatie

Een wereldwijde pandemie bracht ons een lockdown. Thuiswerken werd opeens de norm. Hoe is dat bevallen? Wat valt er te zeggen over het nieuwe normaal? Hoe wil je het op de lange termijn? Wij zoeken als werknemersorganisaties samen met jou naar het juiste beleid hiervoor. Dat was overigens al zo voor de coronacrisis. Denk bij deze discussie over bereikbaarheid buiten werktijd. Vanuit jouw ervaringen en onze kennis kunnen we de juiste weg zoeken.

Tussendoor kun je uiteraard ook via de chat je vragen stellen en opmerkingen maken. Wij zullen daar direct op reageren. Heb je andere onderwerpen die je interessant vindt? Laat het ons weten. Wie weet kunnen we er tijdens de bijeenkomst al op ingaan.

Nieuwe leden welkom

  • Leden die een nieuw lid aanbrengen ontvangen daarvoor van ons een Bol.com bon.
  • Mensen die ons reeds volgen (Volgers) kunnen nu 3 maanden gratis lid worden.

Kijk ook op www.unie.nl/week-van-de-vakbond-sweco

[print_link]

Gerelateerde berichten

Sweco: cao 2023

In oktober 2022 hebben we verschillende ophaalsessies gehad wat de medewerkers graag wilden veranderen in de cao voor 2023. Sinds…

Sweco

Sweco: cao 2020 – 2021

We zijn er bijna………… Stand van zaken Directie, werknemersorganisaties en COR zijn in onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden (cao). Direct na…

Word gratis lid