De Unie, in jouw belang

Jouw lidmaatschap

De beste zorgverzekering kiezen? Zo werkt het!

01 oktober 2023

Aan het einde van het kalenderjaar staat iedereen voor dezelfde keuze: verlengen of overstappen? We hebben het natuurlijk over de zorgverzekering. Een erg belangrijke, maar ook best lastige keuze. Want hoe neem je nou de juiste beslissing: focus je op prijs of kijk je naar inhoud? Wij delen waar je allemaal op kunt – of moet – letten. Zo kies je niet alleen het beste zorgpakket, maar misschien ook wel het voordeligste.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Alle zorgverkeringen bestaan uit een basispakket

Elke zorgverzekering bestaat in ieder geval uit een basispakket. Welke zorg hierin zit, bepaalt de overheid. De basispakketten van zorgverzekeraars wijken niet zo veel van elkaar af qua inhoud. Wel zit er vaak een verschil in de zorgaanbieders waar je terechtkunt: de ene zorgverzekering heeft bijvoorbeeld contracten met meer of andere instellingen dan de andere verzekeraar.

Kies een aanvullend pakket dat je echt nodig hebt

Het basispakket kun je uitbreiden met aanvullende pakketten. Hiermee verzeker je je bijvoorbeeld voor kosten voor de tandarts, fysiotherapeut of opticien. Ga goed na of je zo’n aanvulling nodig hebt: altijd leuk als je periodiek een flinke vergoeding krijgt voor een nieuwe bril, maar staat het in verhouding tot de kosten die je zou maken als je ‘m zelf koopt? Een belangrijk tip is daarom: check of je niet over-verzekerd bent. Kun je de extra kosten – bijvoorbeeld voor een bril – makkelijk zelf opbrengen? Dan ben je waarschijnlijk voordeliger uit als je je hier niet voor verzekert.

Kijk goed naar je eigen risico

Maak je doorgaans veel ziektekosten? Kies dan voor het wettelijk verplichte eigen risico: je betaalt iets meer maandelijkse premie, maar voorkomt plotselinge grote uitgaven. Je kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. Een hoger eigen risico levert een premievoordeel op. Ook voor je eigen risico geldt: als je bepaalde uitgaven zelf kunt opvangen, is een hoger eigen risico vaak voordeliger.

Maak de afweging tussen restitutie- en naturapolis

Waar je ook op moet letten: kies je voor een restitutie- of een naturapolis? Daar zit namelijk een wezenlijk verschil tussen. Ook wat de premie betreft.

Restitutiepolis

Je kiest zelf naar welke arts, therapeut of welk ziekenhuis je gaat. Vaak schiet je zelf de kosten voor. Die declareer je dan bij de zorgverzekeraar; dan volgt de vergoeding (restitutie). Deze polis herken je vaak aan de woorden ‘vrije (zorg)keuze’.

Naturapolis

Een naturapolis is goedkoper dan een restitutiepolis. De zorgverzekeraar heeft een contract gesloten met specifieke zorgverleners: meestal krijg je alleen een vergoeding als je naar hen gaat. Ga je naar een zorgaanbieder waar je verzekeraar geen contract mee heeft gesloten? Dan krijg je vaak maar een deel van de kosten vergoed. Dat hoeft niet erg te zijn: waarschijnlijk zijn er wel contracten met de zorgverleners en ziekenhuizen waar je waarschijnlijk toch al heen zou gaan. ’t Is wel mogelijk dat je voor een specifieke ingreep moet reizen.

Voorkom oververzekering, kies de juiste extra dekking voor jou

Het pakket dat je kiest, bepaalt de hoogte van je premie. Controleer daarom kritisch wat een ‘zwaarder’ pakket je extra biedt. Krijg je zorg vergoed waar je waarschijnlijk geen gebruik van gaat maken, dan is het zonde daar wel voor te betalen. Dit kan verschillen per levensfase. Ben je bijvoorbeeld bezig met gezinsuitbreiding of net klaar met werken? Je zorgbehoeften kunnen enorm verschillen, stem daar dan ook je polis goed op af.

  • Heb je bijvoorbeeld behoefte aan psychologische zorg bij overbelasting? Dan heb je misschien iets aan een aanvullend pakket voor mindfulness.
  • Anticonceptie wordt vanaf je 21ste niet meer standaard vergoed door zorgverzekeraars. Hier kun je wel een aanvullend pakket voor nemen.
  • Ben je juist bezig met kinderen krijgen? Dan kun je denken aan uitbreidingen als bevallen in het ziekenhuis en kraamzorg.
  • Hebben je kinderen een orthodontist nodig? Dan is het handig daar een pakket voor te kiezen. Maar hebben ze geen beugel nodig, waarom zou je daar dan premie voor betalen?
  • Hulpmiddelen als gehoorapparaten, kunstgebitten en orthopedisch schoeisel worden maar deels vergoed via het basispakket. Heb je deze nodig? Dan kun je de rest verzekeren via een aanvulling.
  • Verwacht je aanvullende mantelzorg nodig te hebben het komende jaar? Zoek dan een pakket dat bij die behoefte past.

Klop bij vragen aan bij ons Service Center

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of onze afspraken met verschillende zorgverzekeraars? Neem gerust contact met ons op. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, via sc@unie.nl en 0345 851 963.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid