De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Zuivelbranche: cao update – acties andere bonden

26 april 2023

Het verbeterde eindbod is afgewezen door de leden van de andere twee bonden. Onze collegabonden hebben aangegeven bereid te zijn om actie te voeren voor een beter bod. Zij hebben een ultimatum gestuurd naar de NZO. In dit ultimatum vallen zij terug op de eisen in hun voorstellenbrief en geven ze de werkgevers een uiterste datum om akkoord te gaan met hun voorwaarden, anders starten zij met acties. Dit ultimatum loopt vandaag, op woensdag 26 april 2023, af. De NZO heeft in communicatie aangegeven geen verbeterd bod te zullen doen, zij vinden dat zij voldoende hebben geboden. Zij wachten de eventuele acties af.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Is het verbeterde eindbod nog wel geldig nu de andere bonden het hebben afgewezen?

Ja het verbeterde eindbod van de NZO is nog geldig. Het vorige eindbod is met een kleine meerderheid geaccepteerd door De Unie. Er zitten geen verslechteringen in het verbeterde eindbod. Daarom hoeven we formeel de stemming niet opnieuw te doen. Onze leden zijn akkoord met het verbeterde voorstel. Er is echter nog steeds geen basis voor een cao met alle partijen.

Wat kan ik nu verwachten?

Als deze dag afloopt zullen de andere bonden beginnen met het aankondigen van acties. De Unie doet hier niet aan mee, omdat bij ons een meerderheid van de leden heeft ingestemd met het eindbod. Het proces kan beginnen met lichte acties, maar het kunnen ook meteen werkonderbrekingen zijn op verschillende locaties. Het is vooraf niet aan te geven hoe dit gaat lopen, hoelang het gaat duren of wat de concrete vervolgstappen zijn. Als bonden kiezen we er vaak voor om acties op de korte termijn aan te kondigen, zodat de werkgever zo min mogelijk ruimte heeft om zich voor te bereiden. De Unie staat nog steeds open om een cao af te sluiten, maar uiteraard steunen wij de andere bonden ook in hun proces.

Kan ik ook actievoeren als lid van De Unie?

De Unie roept geen staking uit, omdat bij ons het eindbod is geaccepteerd. Wanneer er formeel een actie wordt uitgeroepen door een vakbond, staat het iedere werknemer vrij om mee te doen met deze acties. Dit geldt alleen als je werkzaam bent op de locatie waar de staking wordt uitgeroepen. Ben jij het oneens met het eindbod, dan staat het jou dus vrij om actie te voeren. Werknemers die geen lid zijn van een vakbond mogen ook meedoen met actievoeren. De antwoorden op andere veel gestelde vragen kun je hier teruglezen in de Q&A.

Mocht je nog andere vragen hebben neem dan contact met ons op door middel van de onderstaande contactgegevens.

Contact

Contact opnemen kan door een e-mail te sturen naar: mandy.raaijmakers@unie.nl. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We adviseren je graag!

 

Gerelateerde berichten

Zuivelindustrie: Inzet De Unie

In dit bericht brengen we je hoogte gebracht van de inzet over de nieuwe cao.   Inzet cao-onderhandelingen Je kunt…

Word gratis lid