De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Zorgverzekeraars Nederland: pensioen

30 april 2024

In dit bericht informeren wij je over de uitkomst van de pensioenbesprekingen tussen de vakorganisaties en werkgevers aangesloten bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 

Pensioentraject

In het najaar van 2021 zijn ZN, De Unie en de andere vakbonden gestart met de gesprekken over een nieuwe pensioenregeling. Pensioenfonds SBZ, pensioenadviesbureau AON en de rekenmeesters van Ortec hebben sociale partners geholpen met berekeningen en het geven van ondersteuning.

Na vele gesprekken en lang onderhandelen zijn we er nu uit met elkaar. Niet onbelangrijk daarbij was dat de 2e en 1e Kamer de nieuwe pensioenwet (WtP) ook daadwerkelijk definitief hebben goedgekeurd in 2023.

Brochure

Om inzichtelijk te maken wat we hebben afgesproken, is er een brochure gemaakt met een uitleg over de gemaakte afspraken. Daarin beantwoorden we de volgende voor de hand liggende vragen:

  • Wat blijft er hetzelfde?
  • Hoe ziet de pensioenregeling eruit vanaf 1 juli 2026?
  • Wat gebeurt er met het pensioen dat je hebt opgebouwd tot 1 juli 2026?
  • Hoe gaat het nu verder?

Alle informatie over de nieuwe pensioenregeling staat overigens uitgebreid beschreven in het wettelijk verplichte Transitieplan voor de aangesloten zorgverzekeraars bij ZN.

Stemming en vervolg

Nu we de onderhandelingen over een nieuwe pensioenregeling hebben afgerond, ben ik benieuwd naar de mening. Wij zijn er positief over en leggen het ter stemming aan de leden met een Compleet lidmaatschap voor. Zij kunnen stemmen tot en met dinsdag 14 mei 2024. Daarna zullen wij de uitslag van de stemming bij De Unie en de andere partijen met je delen.

De leden die nu slaper of gepensioneerd zijn, vragen we om advies over het overhevelen van het vermogen van het pensioenfonds van de huidige regeling naar de nieuwe pensioenregeling (invaren).

Zodra de leden hebben ingestemd en het pensioenfonds SBZ ook akkoord is, kijkt De Nederlandse Bank er ook nog naar. Is dit allemaal in orde, dan laat pensioenfonds SBZ de nieuwe regeling in de systemen zetten om jouw pensioen per 1 juli 2026 netjes uit te kunnen voeren.

Pensioeninformatie

Meer informatie over pensioen vind je op de website van Home | Pensioenduidelijkheid. Dit is een initiatief van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel is betrouwbare informatie te bieden over het pensioenstelsel. Meer informatie over jouw huidige pensioen kan je vinden via de site van het pensioenfonds SBZ. Als je vragen hebt over jouw pensioen, dan kan je deze stellen via Contact (sbzpensioen.nl). Uiteraard vind je ook informatie op de website van De Unie https://www.unie.nl/jouw-werk-en-inkomen/jouw-werk-en-inkomen-pensioen en kan je er als Unielid advies over krijgen of je vraag aan ons stellen.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kun je de belangenhartiger Emanuel Geurts het beste bereiken via emanuel.geurts@unie.nl of telefonisch via 06-5252  2074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl. We helpen je graag!

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid