De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Zorgverzekeraars: Laatste onderhandelingsronde

30 september 2022

De huidige cao Zorgverzekeraars loopt tot 1 oktober 2022. De sociale partners zijn al enkele maanden in onderhandeling voor een nieuwe cao maar helaas zonder resultaat. Lees hieronder meer over de laatste onderhandelingsronde van donderdag 29 september 2022.

Wordt nu gratis light-lid en ontvang alle cao-updates direct!

Cao-onderhandelingen

Onze externe procesbegeleider heeft zowel vakorganisaties als werkgevers uitgedaagd om tot het uiterste te gaan en zo een onderhandelingsresultaat te bereiken. Vakorganisaties hebben hier invulling aan gegeven door werkgevers twee contractopties te geven, een voor 18 maanden en een voor 24 maanden.

Bij de optie van 18 maanden vroegen wij 4,0% per 1 januari 2023 en 3,5% per 1 oktober 2023. Daarnaast vroegen wij een éénmalige uitkering op 1 oktober 2022 van 1.250,- euro bruto per persoon en nog een van 750,- euro bruto per persoon op 1 oktober 2023.

Bij het contract voor 24 maanden vroegen wij 4,5% per 1 januari 2023 en 4,5% per 1 januari 2024 en een éénmalig bedrag van 1.250,- euro bruto per persoon per 1 oktober 2022.

Omdat wij signalen krijgen dat medewerkers in de knel komen, hebben wij iedere zorgverzekeraar gevraagd om een sociaal fonds voor eenieder die nu in de financiële problemen is en nog gaat komen.

Werkgevers hadden ook twee contractopties van 18 en 24 maanden. Bij het contract voor 18 maanden boden zij een structurele loonsverhoging van 3,75% per 1 oktober 2022 en 1,3% per 1 oktober 2023. Daarnaast boden ze een éénmalige uitkering van 400,- bruto pro rata van het dienstverband per 1 oktober 2022.

Bij het contract van 24 maanden boden zij 4% per 1 oktober 2022 en 2,75% per 1 oktober 2023 en een éénmalige uitkering van 600,- euro bruto pro rata van het dienstverband per 1 oktober 2022.

Tot onze teleurstelling concludeerden we gezamenlijk dat het gat te groot was om tot een onderhandelingsresultaat te komen. Daarop hebben werkgevers besloten om een eindbod uit te brengen op loon en alle andere zaken die vanuit vakorganisaties op de onderhandelingstafel lagen.

Op veler verzoek vanuit de achterban hebben we aan werkgevers gevraagd om meer tekst en uitleg te geven bij hun standpunten en motivatie. Werkgevers namen dit ter harte en pakken dit op.

Vervolg

Het vervolg is dat in de eerste week van oktober de werkgevers een eindbod zullen uitbrengen met daarin alle zaken die zij willen opnemen in de nieuwe cao. Dit eindbod zal ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, aan jou voorleggen ter stemming. Afhankelijk van de uitslag van de stemming is er dan wel of geen nieuwe cao. Aangezien de huidige cao niet is opgezegd, loopt deze ongewijzigd door vanaf 1 oktober 2022.

Wordt nu gratis light-lid en ontvang alle cao-updates direct!

Wat vind jij?

Dank voor de enorme respons op de vorige onderhandelingsrondes. Het helpt me erg om jullie verhalen, ervaringen, argumenten en motieven soms letterlijk (anoniem) op tafel te kunnen leggen. Laat dit ook binnen jouw organisatie blijken door er over te spreken met elkaar. Er zijn meer collega’s die zoals jij denken dan je wellicht vermoedt. Ook nu ben ik benieuw naar jouw mening over de ontstane situatie. Laat het me weten via emanuel.geurts@unie.nl. Alvast bedankt!

Contact

Als je vragen hebt over deze nieuwsbrief en/of je me wilt spreken, dan ben ik te bereiken via 06-5252 2074 of emanuel.geurts@unie.nl. Heb je een individuele casus of behoefte aan (juridisch) advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We helpen je graag!

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Zorgverzekeraars: Update

In dit bericht informeren wij  je over de cao-onderhandelingen, pensioenoverleg, sectoroverleg en de landelijke stand van zaken over diversiteit en…

VGZ: Een nieuwe cao

In de afgelopen periode hebben leden kunnen stemmen voor een nieuwe cao. Een overgrote meerderheid heeft ingestemd. Ook de leden…

Word gratis lid