De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Zorgverzekeraars: Een update

18 oktober 2022

In dit bericht informeer ik je over de ontwikkelingen op het gebied van pensioenen en de cao.

 

 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Pensioenwet

De nieuwe Pensioenwet is momenteel in behandeldeling bij de 2e Kamer. Recent is bekend gemaakt dat de invoeringsdatum van 1 januari 2023 is opgeschoven naar 1 juli 2023. Vakorganisaties, werkgevers en de overheid hebben een website gemaakt om informatie te geven aan werknemer en werkgevers over pensioen. Je kunt alles vinden over het wetgevingsproces, de pensioencontracten en vragen & antwoorden op https://www.werkenaanonspensioen.nl/.

Pensioenoverleg

Vakorganisaties, werkgevers en pensioenfonds SBZ hebben een tripartite pensioenwerkgroep. In dit overleg delen we informatie met elkaar en stemmen we af over de toekomstige overgang naar een solidaire of flexibele pensioenregeling. SBZ geeft ons informatie over de verschillende soorten deelnemers, maakt (maatmens)berekeningen en ontwikkelt scenario’s. Ook hebben we het over het verplicht invaren, indexatie en de laatste ontwikkelingen op het gebied van pensioenwetgeving.

Daarnaast hebben de vakorganisaties en de werkgevers ook samen overleg om uiteindelijk te komen tot een gezamenlijke keuze voor een pensioencontract. Zo hebben we op 17 oktober overlegd over de onderscheidende criteria tussen de twee verschillende pensioencontracten. Op de meeste criteria zitten we er niet verschillend in. Werkgevers hechten alleen wat meer aan keuzevrijheid en bij de vakorganisaties wordt er wat meer waarde aan solidariteit gehecht. Omdat de pensioenwetgeving wat langer op zich laat wachten, nemen sociale partners wat meer tijd tot het volgende overleg. We plannen nu een volgend overleg ergens eind januari 2023. Dan bekijken we hoe het er voorstaat met de pensioenwetgeving en heeft de commissie Parameters ook ‘haar ei gelegd’.

Cao

Het eindbod van werkgevers is bekend. Als het goed is, heeft jouw werkgever ook tekst en uitleg gegeven bij de gemaakte keuzes in het eindbod. Werkgevers hadden dit immers toegezegd te zullen doen. Ik verneem ook dat dit door directies en HR wordt opgepakt. Ook is er uitgesproken aandacht voor medewerkers die financieel in de knel zitten of dreigen te komen. Een goede zaak!

De stemming over het eindbod loopt. Leden kunnen hun stem brengen tot maandag 24 oktober 2022. Afhankelijk van de uitslag van de stemming is er dan wel of geen nieuwe cao. Aangezien de huidige cao niet is opgezegd, loopt deze nog ongewijzigd door vanaf 1 oktober 2022.

Contact

Als je vragen hebt over deze nieuwsbrief en/of je me wilt spreken, dan ben ik te bereiken via 06-5252 2074 of emanuel.geurts@unie.nl. Heb je een individuele casus of behoefte aan (juridisch) advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We helpen je graag!

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Zorgverzekeraars: Een update over pensioen

In deze bericht vind je een terugkoppeling van recente overleggen tussen zorgverzekeraars, vakorganisaties en pensioenfonds over een nieuwe pensioenregeling voor…

Word gratis lid