De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Zorgverzekeraars: Cao-onderhandelingen

27 september 2022

De Unie onderhandelt met jouw werkgever over een nieuwe cao. Op 26 september kwam de werkgeversdelegatie met een loonbod van 3,75% voor het eerste jaar en 2,75% voor het tweede jaar. Voor De Unie is dat nog niet voldoende. Maar wat vind jij?

Wordt nu gratis light-lid en ontvang alle cao-updates direct!

Nieuw loonbod werkgevers

Werkgevers hebben nagedacht en kwamen met een nieuw loonbod. Ze bleven bij een structurele loonsverhoging van 3,2% voor het 1e jaar en 2,6% voor het 2e jaar. De eenmalige uitkering voor de schalen 1 tot en met 10 werd verhoogd naar 500 bruto in 2022. Daarnaast wilden werkgevers een bedrag van 50 euro bruto geven voor elk tiende procent dat de inflatie over het jaar 2023 hoger uitpakt dan de voorspelde inflatie. Dit met een maximum van 750 euro bruto éénmalig uit te keren begin 2024. Werkgevers hechten sterk aan een cao van twee jaar.

Tegenvoorstel De Unie

Vakorganisaties hebben een tegenbod gedaan voor een cao van twee jaar met twee keer 4,75% structurele loonsverhoging, 1000 euro bruto eenmalig en het genoemde inflatie-instrument over het jaar 2022 in plaats van 2023. Dit bod is gebaseerd op de vele reacties die zijn ontvangen na afloop van de vorige ronde. Daaruit bleek dat er nul draagvlak was voor het bod van werkgevers, men een duidelijke voorkeur heeft voor een eenjarige cao en 5% veruit het meest genoemde percentage is.

Reactie werkgevers

Werkgevers gaven in hun reactie daarop aan dat het bod van de vakorganisaties buiten hun mandaat lag maar dat zij nog wel een tegenbod wilden doen. Zij bieden 3,75% voor het eerste jaar en 2,75% voor het tweede jaar. De eenmalige uitkering wordt op 600 bruto gesteld voor de schalen 1 tot en met 10 en het inflatie-instrument over 2022 nemen ze positief mee voor intern beraad.

Vervolg

De volgende en vooralsnog laatste bijeenkomst is op donderdag 29 september aanstaande. Het zou mooi zijn als we er dan uit komen met elkaar. Zo niet, dan kom ik zeker bij je terug voor het vervolg.

Wat vind jij?

Wat vind jij van het bod van de werkgevers en de vakorganisaties? Wat zijn volgens jou de opties om hier uit te komen? Graag jouw reactie vóór donderdag 29 september per mail naar emanuel.geurts@unie.nl. Dan neem ik die weer mee naar de onderhandelingstafel. Alvast bedankt!

Contact

Als je vragen hebt over deze nieuwsbrief en/of je me wilt spreken, dan ben ik te bereiken via 06-5252 2074 of emanuel.geurts@unie.nl. Heb je een individuele casus of behoefte aan (juridisch) advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We helpen je graag!

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid