De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Zoetwarenindustrie: cao-onderhandelingen van start

24 april 2024

Inmiddels zijn er twee cao-rondes geweest. De volgende cao-onderhandelingsronde vindt plaats op donderdag 16 mei aaanstaande. De Unie verwacht dat onze doelstelling om eruit te zijn ver vóór afloop van de cao op 1 oktober 2024, wordt behaald. 

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Op basis van onze uitvraag aan jou, hebben we onze cao-voorstellen aanpast en ook aandacht vragen voor de (verlengings-)regeling voor ouderen en een reiskostenregeling in de cao op te nemen. De kosten van brandstof blijven hoog en niet ieder bedrijf in onze branche heeft aanvullend op de cao, een reiskostenregeling.

Serieus voorstel werkgevers

De werkgevers proberen met de uitslag van de enquête die zij hebben gehouden daadwerkelijk wat te doen. De Unie heeft voorstellen gedaan die ook uit deze uitvraag zijn gekomen. Over zaken zoals het nu daadwerkelijk regelen van het individueel keuzebudget en functiewaardering in deze cao, zal overeenstemming worden bereikt.

De Unie heeft zich geconcentreerd op het onderwerp loon. De werkgevers en collega-bonden willen een breder pakket afspreken dat inhoudt dat het loon, zoals wij dat willen, niet zal worden binnengehaald. Diverse zaken uit het ‘bredere’ pakket zijn ook interessant voor onze leden.

Persoonlijk ontwikkelingsbudget afgewezen

Wij hebben een persoonlijk ontwikkelingsbudget van € 500,- per jaar voorgesteld. Je kunt dan zelf daar opleidingen van inkopen, zeker wanneer er ook een spaarvariant wordt opgenomen (bijvoorbeeld gedurende 3 jaar opsparen), is deze regeling aantrekkelijk. De werkgevers hebben deze couvert van het Sociaal Fonds afgewezen. Zij verwijzen naar een couvert van € 1.000,- die je bij het Sociaal Fonds kunt aanvragen. Van deze regeling wordt geen gebruik gemaakt.

Als De Unie, vinden wij dit een andere regeling omdat er voorwaarden worden gesteld om deel te kunnen nemen aan deze regeling. Tegelijkertijd wijzen wij je op de mogelijkheid om een couvert aan te vragen bij het Sociaal Fonds om een opleiding te volgen.

De Unie; bod werkgevers een goed begin

De werkgevers willen komen tot een tweejarige cao (dus van 1 oktober 2024 tot 1 oktober 2026) en stellen 3,5% voor per 1 januari 2025 en 3% per 1 januari 2026. De Unie vindt dit een mooi openingsbod – het gaat hier om een tweejarige cao waarmee we in de basis de volgende ronde verder kunnen onderhandelen.

Contact

Heb je vragen over dit bericht? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Victor Kloos. Dit kan door een e-mail te sturen naar: victor.kloos@unie.nl

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid