De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Zo maken we de verzekeringssector aantrekkelijker voor flexwerkers

09 maart 2020
Donker geklede mensen lopen door gebouw met veel ramen waar de zon op schijnt.

Minder vaste dienstverbanden, meer flexwerk: ook de verzekeringswereld is flink aan het veranderen. Toch zijn de zaken voor zzp’ers, uitzendkrachten en werknemers met tijdelijke contracten nog niet altijd even goed geregeld. Door afspraken te maken met grote werkgevers, maakt De Unie de branche zo snel mogelijk flexproof.

De voordelen van flexwerk

Mensen die door een reorganisatie plots hun baan verliezen, kiezen steeds vaker voor werk als zzp’er en via een uitzendbureau. Of ze gaan ergens met een tijdelijk contract aan de slag. Soms omdat ze geen alternatief hebben, en soms omdat flexwerk perspectief biedt: je kunt dan snel starten en de tijd nemen om te bekijken welk bedrijf bij je past, zonder dat je je vastlegt. En ook voor werkgevers is het interessant. Bij ‘piek en ziek’ kunnen leidinggevenden bijvoorbeeld snel extra mankracht inschakelen.

Alle werkenden even goed beschermd

Toch geeft een flexcontract op papier nog onvoldoende (rechts)zekerheid. De meeste cao’s gelden namelijk alleen voor vaste medewerkers. Door duidelijke afspraken te maken, wil De Unie de positie van iedereen op de werkvloer even stevig maken. Uiteindelijk hebben we één doel: de cao uitbreiden tot een ‘collectieve werkenden overeenkomst’, waar ook flexwerkers van profiteren.

Wat doet De Unie voor jou?

Om dit voor elkaar te krijgen, roepen we werkgevers en vakorganisaties uit de branche regelmatig op om bij elkaar te komen. Zo is het gelukt om samen met Achmea, ASR, Nationale Nederlanden, ING en VGZ, maar ook met de bedrijfstak-cao Verzekeringsbedrijven, een werkcode op te stellen. Hierin staat hoe we de komende jaren met flexwerk omgaan. Dit zijn de vier belangrijkste afspraken:

  • Makkelijker van baan wisselen binnen je organisatie. Door middel van opleidingen, stages en meeloopdagen op andere afdelingen zorgen werkgevers dat je flexibel blijft.
  • Alle belangen behartigd. In cao-overleggen wordt evenveel rekening gehouden met vaste medewerkers als met flexkrachten. Uiteindelijk willen we alle werkenden opnemen in dezelfde cao.
  • Gelijk loon voor gelijk werk. Verricht je als flexkracht (langdurig) hetzelfde werk als een collega met een vast dienstverband? Dan moet je gelijkwaardig worden beloond en behandeld.
  • Zo veel mogelijk vastigheid. Ook flexwerk kan stabiel zijn. Door aan te sturen op structureel of doorlopend werk, creëren we duurzame arbeidsrelaties. Fijn voor jou, fijn voor werkgevers.

De Unie staat voor je klaar als je vragen hebt over jouw toekomst in de verzekeringsbranche. Op de hoogte blijven van nieuws over werk, zorg en inkomen? Meld je aan via unie.nl/volgen.

Gerelateerde berichten

Zorgverzekeraars: Een update over pensioen

In deze bericht vind je een terugkoppeling van recente overleggen tussen zorgverzekeraars, vakorganisaties en pensioenfonds over een nieuwe pensioenregeling voor…

Word gratis lid