De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Woondiensten: Cao-onderhandelingen

21 december 2021

Woensdag 15 december 2021 hebben we de vijfde ronde onderhandelingen gehad voor een nieuwe cao Woondiensten per 1 januari 2022. De conclusie is dat we voor de jaarwisseling géén resultaat bereiken. In deze nieuwsbrief een toelichting op de onderhandelingen en de vraag wat jij ervan vindt.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Intentie en effect
Iedere ronde spreken de werkgevers met ‘goede intenties’ hun totaalpakket aan voorstellen uit. Ik heb overigens nog nooit een werkgever het tegenovergestelde horen zeggen. De vakorganisaties beoordelen de werkgeversvoorstellen niet zozeer op intentie maar op het effect ervan op huidige en toekomstige medewerkers. De aanwezige kaderleden helpen daar erg bij en jouw reactie ook!

Loonbod
Werkgevers hebben een nieuw loonbod gedaan voor een tweejarige cao. Ze bieden een structurele loonsverhoging aan per 1 juli 2022 van 2% en een structurele loonsverhoging per 1 juli 2023 van 2%. Daarnaast bieden ze een éénmalig bedrag van 400,- euro bruto in de maand februari van 2022 en 2023. Werkgevers brengen dit als een loonstijging van 5,4%.

In eerste instantie ziet dit percentage er best leuk uit. Als we kijken naar wat dit voor jou betekent, komt het er wat minder fraai uit te zien. De 5,4% is namelijk een combinatie van structurele en incidentele loonsverhogingen. Een incidentele loonsverhoging is een éénmalig bedrag. Structureel betekent vanaf de ingangsdatum iedere maand daarna én het is de basis voor toeslagen en pensioen. In hun voorstel gaat de 2% in per 1 juli 2022. In de eerste helft van 2022 krijg je dus niets structureels. Circa 2/3e van alle medewerkers heeft te maken met het aanpassingsbedrag van ongeveer 0,9%. Dan kom je tekort om de inflatie te compenseren en dus koopkracht te behouden. Vandaar dat wij dit nog niet goed genoeg vinden om mee akkoord te gaan.

Jongeren
Werkgevers hebben de intentie om de instroom van jongeren in de sector te verhogen. Dat vinden wij ook een goed idee. De sector vergrijst en het aantal jongeren dat de arbeidsmarkt opkomt, neemt af. Een goede arbeidsmarktcampagne is daarom zeker geen overbodige luxe. Werkgevers denken dat ze meer jongeren in dienst krijgen door de instapsalarissen met 9% te verlagen en de nieuwe instapbedragen voor vijf jaar te bevriezen. Overigens niet met de intentie om de kosten te verlagen. Vakorganisaties denken dat dit voorstel echter het tegenovergestelde effect heeft. Wij menen dat werkgevers in deze krappe arbeidsmarkt blij mogen zijn áls jongeren de sector in willen stappen. Wij vinden ook dat werkgevers morrelen aan het besluit in 2017/2018 om de aanloopschalen af te schaffen. Werkgevers erkennen dit deels ook maar zeggen die intentie niet te hebben. Het effect lijkt daar alleen wel op en daarmee ligt wat ons betreft dan ook het aanpassingsbedrag weer op tafel.

Generatiepact
Werkgevers hebben een totaalbod uitgebracht waar óók de verlenging van het generatiepact per 1 januari 2022 in zit. Werkgevers vinden dat vakorganisaties met al hun voorstellen akkoord moeten gaan en willen niet apart over onderdelen onderhandelen. Omdat wij zelf andere voorstellen hebben gedaan over het generatiepact, instapsalarissen voor jongeren en loon, gaan we daar niet in mee.

Reactie gevraagd

Ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, ben benieuwd wat jij vindt van de gang van zaken. Mail me via emanuel.geurts@unie.nl of bel me via 06-5252 2074. Dan neem ik jouw reactie weer mee naar de te plannen onderhandelingsronden in 2022.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je me bereiken via emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via e-mail sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid