De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Woondiensten: Actualiteiten

01 november 2021

In deze nieuwsbrief informeer ik, belangenbehartiger Emanuel Geurts, je graag over een paar actuele zaken in de sector.

 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Onderhandelingen

Je bent via de laatste nieuwsbrief op de hoogte. Toch nog een paar opmerkingen over de onderhandelingen. De sfeer is ten opzichte van de onderhandelingen voor de cao 2021 beter. Onder leiding van een externe voorzitter wordt er meer naar elkaar geluisterd en doorgevraagd en dat doet de onderlinge verhoudingen goed. Wat stoort, is het ontbreken van een loonbod aan werkgeverszijde maar daar komt dinsdag 16 november verandering in. Na de 16e hebben we nog woensdag 1 december en woensdag 15 december staan. We gaan zien of we het daarmee gaan redden. Even afwachten maar.

Sociaal plannen

Bij verschillende corporaties speelt wel wat. Bij de één gaat om een reorganisatie en bij de ander om een voornemen tot fusie of juist splitsing. Vakorganisaties zijn dan gesprekspartner als het gaat om de arbeidsvoorwaarden en het sociaal plan. Hieronder de trajecten bij corporaties waar ik namens De Unie bij betrokken ben:

  • Bij Staedion is zonder onderhandeling het laatste sociaal plan opnieuw verlengd na instemming van de leden van de drie vakorganisaties.
  • Bij Vestia worden er gesprekken gevoerd over een nieuw sociaal plan voor de aankomende splitsing van Vestia in drie nieuwe corporaties per 1-1-2023.
  • Bij Haag Wonen zijn we in de laatste fase van de gesprekken over een nieuw SP voor een beoogd organisatie-ontwikkeltraject.
  • Mitros wil fuseren met Viveste (Houten/Wijk bij Duurstede) per 1-1-2023 en wil daar met ons over in gesprek komen.

Pensioen

In 2021 hebben de sociale partners (werknemers- en werkgeversorganisaties) het type pensioencontract te kiezen dat gaat gelden voor de nieuwe pensioenregeling van het pensioenfonds voor de woningcorporaties SPW. Voor de vakorganisaties is dit het Nieuwe Pensioen Contract (NPC / solidaire contract). Aedes heeft ook het NPC als voorlopige keuze. Meer informatie over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel vind je op https://www.spw.nl/over-spw/nieuw-pensioenstelsel/.

Handboek

Woensdag 3 november 2021 vindt er een overleg plaats tussen Aedes en de vakorganisaties over de stand van zaken ‘modernisering Handboek’. Dit overleg vloeit voort uit de cao-afspraak om de belemmeringen bij het gebruik van het handboek functie-indeling woondiensten voor het einde van 2021 weg te nemen en te komen tot een vernieuwd Handboek. Wordt dus nog vervolgd.

Arbeidsmarkt

Het Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW) heeft het arbeidsmarktonderzoek 2021 uitgebracht. Dit rapport is te lezen via https://flowweb.nl/nieuws/arbeidsmarktonderzoek-2021-inzicht-in-de-arbeidsmarkt-van-nu-en-straks. Daarnaast organiseert FLOW vijf sessies verspreid over het hele land om uitkomsten te bespreken en nieuwe inzichten te krijgen op het gebied van leren en ontwikkelen, arbeidsmarktkrapte en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Interesse? Je kunt je aanmelden voor een van de vijf sessies via https://flowweb.nl/nieuws/flow-benchmarksessie-arbeidsmarktonderzoek.

Kaderledengroep

De Unie heeft een kaderledengroep waarin de actualiteit in de sector en ontwikkelingen op het gebied van de cao en pensioen worden besproken. Heb je interesse om daar een bijdrage aan te leveren en mee te praten over de positie van De Unie hierin? Neem dan contact op met mij via emanuel.geurts@unie.nl. Dan breng ik je graag in contact met één van onze huidige kaderleden en krijg je te horen wat dit inhoudt, hoeveel tijd het vraagt en of het voor jou interessant is.

Volger

Zou je deze nieuwsbrief willen delen met je collega’s en ze ook wijzen op de mogelijkheid om volger te worden De Unie? Zo blijven jouw collega’s ook een beetje op de hoogte van de ontwikkelingen in de woningcorporatiesector. Ze kunnen gratis volger worden via www.unie.nl/volg-de-unie.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact wil hebben over een collectieve zaak, dan kan je me bereiken via emanuel.geurts@unie.nl. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Woondiensten: Akkoord transitieplan

De Unie-leden hebben gestemd over het transitieplan welke De Unie positief had voorgelegd. Wij zijn verheugd met de redelijk hoge respons,…

Word gratis lid