De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

VodafoneZiggo: Uitslag referendum cao-onderhandelingsresultaat

14 juni 2022

Proces

De onderhandelingen met VodafoneZiggo over een nieuwe cao hebben onlangs geleid tot een onderhandelingsresultaat. In de aanloop naar de onderhandelingen heeft onderzoeksbureau Innervoice onderzoek gedaan naar de voorkeuren van werknemers met betrekking tot hun arbeidsvoorwaarden. 10 panelsessies met werknemers hebben geleid tot een survey onder alle werknemers waaraan uiteindelijk 2804 werknemers hebben deelgenomen; een opkomst van 40%. De inzichten uit dit onderzoekstraject hebben aan de basis gestaan van de onderhandelingen die volgden met VodafoneZiggo. Het proces wat hierbij gevolgd is noemen we DigiC. De volgende stap in het DigiC proces betrof het mogen uitbrengen van een stem (door alle werknemers, vakbondslid of niet) op het resultaat van de onderhandelingen (referendum).

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Uitslag

De uitslag van het referendum over het onderhandelingsresultaat is nu bekend. Onderzoeksbureau Innervoice heeft de volgende uitslag vastgesteld:

Van de 6690 stemgerechtigden hebben 4692 werknemers een stem uitgebracht; een opkomst van maar liefst 70%. Deze werknemers hebben als volgt gestemd:

  • Ja, ik stem in met de 1-jarige CAO en het sociaal plan: 22%
  • Ja, ik stem in met de 2-jarige CAO en het sociaal plan: 18%
  • Nee: 60%

Deze uitslag betekent dat er geen draagvlak is voor het onderhandelingsresultaat en als gevolg daarvan zal het cao onderhandelingsresultaat (1 of 2 jarige cao i.c.m. het vernieuwde sociaal plan) door De Unie niet worden omgezet in een nieuwe cao.

Hoe nu verder?

In het referendum hebben werknemers van VodafoneZiggo een toelichting kunnen geven op hun stem. Deze toelichtingen zullen nu zorgvuldig worden geanalyseerd om een goed beeld te krijgen van de redenen die werknemers hebben opgegeven om dit resultaat af te wijzen en de redenen die zijn gegeven om wel akkoord te gaan.

Met deze informatie zijn we in staat om met VodafoneZiggo het gesprek te voeren over de volgende stap die uiteindelijk zal moeten leiden tot een nieuw resultaat dat wel kan rekenen op de steun van de meerderheid van de werknemers. Voor nu betekent dit dat er geen cao akkoord is met De Unie. Ook bij FNV en CNV is de stemuitslag negatief uitgevallen en dat betekent dat er geen akkoord is over het totaal pakket aan afspraken en zullen we terug gaan naar de onderhandelingstafel. Naar aanleiding van deze stemuitslag heeft VodafoneZiggo inmiddels ook aangegeven met ons in gesprek te willen gaan. Een eerste afspraak staat gepland op 5 juli aanstaande.

Contact

Zijn er vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht. En wil je de belangenbehartiger hierover mailen, stuur dan een mail via jan.admiraal@unie.nl

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Word gratis lid