De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Verzekeringsbedrijven: vooruitgang in het overleg voor de cao

14 september 2020

Op 8 september 2020 heeft De Unie de onderhandelingen voor de cao weer voortgezet. In juli, na het vorige overleg, moesten we je nog melden dat er weinig voortgang was gemaakt. In dit overleg hebben we gelukkig wel stappen vooruit kunnen maken.

Salarisvoorstel werkgevers

De belangrijkste stap vooruit is dat de werkgever een voorstel heeft gedaan voor een structurele salarisverhoging. Bij de vorige onderhandelingen (op 14 juli 2020) zaten de werkgevers feitelijk nog op de nullijn. De werkgevers zijn nog niet concreet. Het formele bod is een structurele salarisverhoging van 1%. De werkgevers hebben ook gezegd dat er misschien ruimte is voor een iets hogere structurele salarisstijging, dit is echter afhankelijk van de andere cao-afspraken. De Unie heeft een structurele salarisverhoging van 3% voorgesteld. Partijen hebben dus nog wel wat te overbruggen.

Vooruitgang andere onderwerpen

Een andere stap vooruit is dat we hebben besproken welke onderwerpen we deze cao willen afspreken en welke onderwerpen we een jaar kunnen doorschuiven.

De Unie wil in ieder geval afspraken maken over:
* Invoering van de werkdrukmonitor
* Afspraken met betrekking tot thuiswerken
* Persoonlijk DI-budget van 750 euro
* Ondersteunen van medewerkers die een carrièreswitch willen maken

We zijn het nog niet eens over de inhoud van de afspraken maar de werkgevers lijken wel bereid over deze onderwerpen afspraken te maken.

Moeilijke discussiepunten

Er staan ook nog onderwerpen op de agenda waar werkgevers en vakorganisaties nog tegengestelde belangen lijken te hebben:
* De kosten van de middelloon pensioenregeling
* 13de maand voor uitzendkrachten
* DI-regeling voor oudere werknemers.

Niet alle oudere medewerkers slagen erin om de snelle ontwikkelingen in hun werk goed bij te houden. Er is behoefte aan aanvullende instrumenten voor deze specifieke doelgroep. Bij verschillende bedrijven (onder andere Aegon en Achmea) hebben we al een regeling voor Duurzaam doorwerken afgesproken.  Een alternatief is om gebruik te maken van de aanvullingsregeling voor vervroegde pensionering. Vanaf 2021 mag de werkgever 3x het AOW-bedrag vrijgesteld van RVU-heffing verstrekken aan medewerkers die eerder uitdiensttreden. Een duurzame doorwerk-regeling houdt in dat een oudere medewerker het recht krijgt om 20% minder te gaan werken, tegen inlevering van 10% salaris, waarbij het pensioen wordt opgebouwd op de oorspronkelijke arbeidsduur.

Jouw mening

Zijn er vragen naar aanleiding van dit bericht, of heb je informatie die je met De Unie wilt delen? Neem dan contact op met belangenbehartiger Inge de Vries via inge.de.vries@unie.nl of bel met 06-5252 2091. De Unie wil graag weten wat haar leden vinden van de voortgang van het overleg en van het loonbod.

Agenda

Op 24 september is het volgende overleg en het laatste overleg is op 8 oktober 2020.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Verzekeringsbedrijven: Een update

In dit bericht informeren wij je over de cao-onderhandelingen verzekeringsbedrijven.   4e ronde cao-onderhandelingen De vorige onderhandeldagen stonden in het teken…

Verzekeringsbedrijven: update

In dit bericht informeren wij je over de onderhandelingen voor een nieuwe cao Verzekeringsbedrijven.   Cao-onderhandelingen Onze verwachting was dat…

Word gratis lid