De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Verder rol De Unie bij Shell

01 november 2024

De Unie heeft ruim twee jaar op verschillende manieren geprobeerd om aan tafel te komen bij de directie van Shell. Het is ons niet gelukt om dat te bewerkstelligen. Shell praat het liefst niet met De Unie en met de andere vakbonden. Alleen voor de cao bij Shell onderhandelt ze samen met de andere vakbonden, omdat ze daar niet onderuit kan. Maar voor het maken van structurele afspraken over de arbeidsvoorwaarden van buiten-cao-ers of bij het afspreken van de LOR-regeling, houdt Shell de vakbonden buiten de deur.

Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-

 

Waar staan we nu?

Uiteraard vinden wij de opstelling van Shell ronduit teleurstellend. Net zoals Shell en haar medewerkers experts zijn op de producten die zij levert en in de markten waarin zij opereert, is De Unie expert op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Het geeft te denken dat Shell haar medewerkers niet gunt dat een expert onderhandelt over de arbeidsvoorwaarden die Shell haar medewerkers biedt. Gelukkig zien veel werkgevers in Nederland wel de meerwaarde van de vakbonden voor hun medewerkers wanneer het gaat om arbeidsvoorwaarden.

Als een werkgever niet met een vakbond om tafel wil, is actievoeren de volgende stap voor een vakbond om een werkgever daartoe te bewegen. Actievoeren kan op verschillende manieren. Zoals het organiseren van een petitie (wat we bij Shell gedaan hebben), met zijn allen tegelijkertijd lang koffiedrinken met elkaar, het opzoeken van de pers om de problematiek over het voetlicht te brengen, et cetera.

Een vakbond kan niet zomaar actievoeren. Ook De Unie niet. Wij zijn een vereniging. Wij voeren alleen actie als voldoende leden dat willen. En we bedenken dan met elkaar een passende actie.

De actiebereidheid onder onze leden bij Shell is niet groot. Een klein deel wil graag actievoeren. Het merendeel wil dat niet. Dat krijgen wij terug van onze kaderleden (die dit jaar een paar keer hebben gepolst bij hun collega’s naar de actiebereidheid) en blijkt uit de enquêtes die we eind 2022 en begin 2023 hebben gehouden.

Voor De Unie is het daarom lastig voldoende druk te genereren bij Shell om ons uit te nodigen aan tafel. We zitten in een impasse.

En nu?

Binnen De Unie hebben we vanaf september 2024 hierover een aantal malen intern overlegd. Daarnaast hebben we een aantal malen met onze kaderledengroep gesproken over de ontstane situatie. We zien geen uitweg uit de impasse.

Bij de laatste twee kaderledenvergaderingen was de voorzitter van de COR (Centrale Ondernemingsraad) aanwezig. Ook de COR is van mening dat de medewerkers van Shell meer invloed moeten hebben op hun arbeidsvoorwaarden. Voor de buiten-cao-ers worden de arbeidsvoorwaarden bijna geheel eenzijdig door Shell bepaald.

De COR heeft daarom onlangs een Commissie Arbeidsvoorwaarden (CAV) opgericht. De idee is dat de CAV in gesprek gaat met Shell over de arbeidsvoorwaarden met de medewerkers.

Een ondernemingsraad en haar commissies mogen volgens de wet altijd deskundig advies vragen van een externe partij. De Unie heeft de COR aangeboden deze bij te staan als adviseur bij eventuele onderhandelingen die de COR voert over de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van Shell. Op dit moment weten we niet of Shell in onderhandeling wil met de CAV en of de COR daarbij de diensten van De Unie wenselijk acht.

Wat heb je nu nog aan De Unie?

De Unie biedt collectieve en individuele dienstverlening aan haar leden. Voor wat betreft de collectieve dienstverlening hebben we de afgelopen twee jaar geprobeerd aan tafel te komen bij Shell om collectieve afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden. Dat is niet gelukt vanwege de hiervoor beschreven redenen. Mogelijk dat de COR gebruik gaat maken van diensten van De Unie op dit vlak. Verdere collectieve dienstverlening ligt op dit moment niet in het verschiet.

Als lid van De Unie heb je altijd recht op individuele dienstverlening. Dat betreft zo’n beetje alle dienstverlening die je kunt bedenken die te maken heeft met de werksituatie.

Zo kunnen wij je ondersteunen wanneer je direct getroffen wordt door een reorganisatie. Als je een nieuwe baan vindt, kunnen we jouw nieuwe arbeidsovereenkomst beoordelen voordat je die tekent. We zijn er voor je als je problemen ondervindt met je werkgever, bijvoorbeeld bij een beoordeling of wanneer je ziek bent of in een reïntegratietraject zit. Verder hebben wij pensioendeskundigen in huis die jou kunnen adviseren over jouw pensioen.

Kortom, we doen niet alleen collectieve belangenbehartiging. Een betere individuele dienstverlening op het gebied van jouw arbeidsovereenkomst en arbeidsvoorwaarden ga je in Nederland niet vinden.

Kijk ook eens op onze website www.unie.nl wat wij als De Unie verder nog allemaal te bieden hebben. We staan graag voor je klaar wanneer je ons nodig hebt!

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Hans Korver via hans.korver@unie.nl of bel op 06-5252 2073.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid