De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

VDL Nedcar: Toekomstperspectief

16 februari 2023

Op 15 februari 2023 hebben medewerkers van VDL Nedcar via een persbericht vernomen, dat de directie flink aan het bouwen is aan een nieuw toekomst-perspectief in Born.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

XBus en Evetta

Een van de belangrijkste onderdelen van dat toekomstperspectief is dat VDL Nedcar in de toekomst voor ElectricBrands gaat produceren. Het gaat om de fabricage van haar lichte elektrische voertuigen. Voor de XBus heeft ElectricBrands al orders uitstaan voor ongeveer 16.000 voertuigen, en voor de Evetta voor meer dan 1.000 voertuigen. Dat is heel goed nieuws en een mooie ontwikkeling. Voor veel medewerkers biedt dat meer zekerheid op behoud van werkgelegenheid.

MINI Cabrio Electric voor BMW

Een nieuwe activiteit die past onder het eerste spoor, de assemblage van voertuigen, is de productie van ’s werelds eerste cabrio met een pure elektrische aandrijving, de MINI Cabrio Electric voor BMW Group. De productiestart van de gelimiteerde oplage (999) van dit model staat gepland in april 2023. Jammer dat dit gelimiteerd is, maar we hopen dat het een groot succes wordt en dat er in nog grotere oplages kan worden geproduceerd bij VDL Nedcar!

Andere scenario’s (drie sporen)

Zoals we al eerder hebben laten weten via onze nieuwsbrieven is VDL Nedcar bezig om verschillende scenario’s te ontwikkelen om VDL Nedcar ook na 2024 open te houden. De diversificatie van activiteiten van VDL Nedcar in Born kent drie sporen:

  • assemblage van voertuigen voor verschillende opdrachtgevers
  • duurzame mobiliteitsoplossingen in het Mobility Innovation Centre (MIC)
  • faciliteren van de groeistrategie van zusterbedrijven, werkmaatschappijen die ook onderdeel zijn van VDL Groep

Om deze brede activiteiten bij VDL Nedcar in Born onder te brengen, zijn in de afgelopen jaren gronden aangekocht en trajecten voor vergunningen doorlopen.

Duurzaam toekomstperspectief voor allen noodzakelijk!

We vinden dat alle mogelijke alternatieve werkzaamheden moeten aansluiten op de aanwezige kennis, ervaring en opleiding van de huidige medewerkers. Het moet gaan om de passende werkzaamheden die gebaseerd zijn op een duurzame toekomst voor alle medewerkers bij VDL Nedcar. Er moet snel een opleidingstraject gestart worden voor de medewerkers die nog niet voldoende kennis en ervaring hebben voor hierboven genoemde activiteiten.

Nieuw sociaal plan

Desondanks maken we ons zorgen om de medewerkers die niet mee kunnen in het nieuwe toekomstperspectief van VDL Nedcar. We willen zo spoedig mogelijk in overleg met de directie van VDL Nedcar om een nieuw sociaal plan af te spreken wat meer gericht is op maatwerk voor iedereen. Hierin moet aandacht zijn voor omscholing, bijscholing en de mogelijkheid met terugkeergarantie om ervaring op te doen met nieuwe/andere werkzaamheden buiten VDL Nedcar.

Contact

Mocht je naar aanleiding van dit bericht vragen hebben dan kun je contact opnemen met de belangenbehartiger Suat Koetloe via suat.koetloe@unie.nl of bel 06-5252 2061.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid