
Op donderdag 24 april 2025 was de derde dag van de cao-onderhandelingen. We hadden vooraf afgesproken om deze dag een toelichting te krijgen op de wijzigingen die UWV voorstelt. Dit ging met name over twee onderwerpen, te weten sociaal plan en de 36-urige werkweek.
Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-
Voorstel UWV sociaal plan
De wijzigingen die UWV wil doorvoeren in het sociaal plan zijn ingrijpend. Feitelijk wil UWV een geheel nieuw sociaal plan. De conclusie van De Unie en de andere vakorganisaties is dat het niet verantwoord is om zowel de cao als het sociaal plan in een korte tijd uit te onderhandelen. We hebben maar kort de tijd, want afgesproken is dat we onze best doen om de cao-onderhandelingen voor de zomer af te ronden. UWV maakt het ons heel moeilijk om deze belofte na te komen, door dit grote onderwerp ook op de cao-tafel te leggen.
Voorstel vakorganisaties: sociaal plan niet veranderen
Het uitgangspunt van De Unie is om het sociaal plan ongewijzigd voor te zetten. In de vorige cao en de cao daarvoor is de afspraak gemaakt om tijdens de looptijd van de cao te bespreken hoe een toekomstig sociaal plan er uit zou kunnen zien. UWV heeft echter al die jaren niet het initiatief genomen om dit gesprek te hebben.
Juridische situatie sociaal plan
Het sociaal plan heeft een looptijd tot en met 31 december 2025. In tegenstelling tot de cao heeft het sociaal plan geen nawerking. Nawerking betekent dat de cao nog een jaar doorloopt als partijen er nog niet uit zijn. Dit geldt echter niet voor het sociaal plan. Tenzij we een nieuw sociaal plan overeenkomen, is er vanaf 1 januari 2026 geen opvang van de gevolgen van reorganisaties. Dit terwijl we weten dat UWV reorganisaties voorbereidt.
Hoe moet het verder met het overleg?
UWV heeft duidelijk gemaakt dat zij niet bereid zijn om het sociaal plan ongewijzigd te verlengen. Vakorganisaties kunnen uit twee wegen kiezen:
- we laten UWV weten niet bereid te zijn nu over het sociaal plan te onderhandelen.
- we stellen samen met de leden voorstellen op voor aanpassing van het sociaal plan en proberen gelijktijdig een cao en sociaal plan uit te onderhandelen.
Vakorganisaties gaan over deze situatie met de leden in gesprek. De Unie organiseert online ledenbijeenkomsten op:
- Donderdag 8 mei om 12.00 uur
- Dinsdag 13 mei om 15.00 uur
Tijdens deze ledenbijeenkomst lichten we de voorgestelde wijzigingen in het sociaal plan toe en wat deze kunnen betekenen voor medewerkers bij een reorganisatie. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen, en we horen graag ieders mening over de plannen.
Kom dus naar deze belangrijke ledenvergadering. De leden hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen om deel te nemen.
36-urige werkweek
We hebben ook uitgebreid met UWV gesproken over het idee om een standaard 36-urige werkweek in te voeren (in plaats van de standaard 38-urige werkweek).
Het voorstel van UWV gaat uit van een cao met een looptijd van 2 jaar:
Invoering 36-urige werkweek per 1 januari 2027
Voor medewerkers die 36 uur of minder werken:
- behouden hun arbeidsuren
- ontvangen een structurele salarisverhoging van 5,6% per 1 januari 2027
Voor medewerkers die 38 uur werken:
- kunnen kiezen voor een 36-urige werkweek
- daarbij hoort geen salarisverhoging
- zij kunnen structureel – of tijdelijk – 38 uur blijven werken in overleg met UWV
- de extra gewerkte uren worden betaald
Voor medewerkers die 40 uur werken:
- zij mogen gedurende 2 jaar hun arbeidsuren behouden.
Het standpunt van vakorganisaties is dat medewerkers niet gedwongen moeten worden uren in te leveren. Daar voldoet dit voorstel van UWV niet aan.
UWV en vakorganisaties zijn er wat de 36-urige werkweek nog niet uit.
Collectieve salarisverhoging
UWV stelt een cao met een looptijd van 2 jaar voor. UWV koppelt de 36-urige werkweek, het sociaal plan en collectieve salarisverhoging aan elkaar.
In het voorstel van UWV krijgen medewerkers die hetzelfde aantal uren blijven werken een salarisverhoging van circa 5,5% per 1 januari 2027. Ga je minder uren werken per 1 januari 2027, dan blijft je salaris gelijk. In 2025 en 2026 wil UWV eenmalige salarisverhogingen betalen.
Standpunt De Unie
UWV en vakorganisaties zijn over de onderwerpen structurele salarisverhoging en 36-urige werkweek nog ver van een akkoord verwijderd.
Contact
Heb je vragen over dit bericht, of heb je informatie die je wilt delen met De Unie? Neem dan contact met ons op. Dit kan door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl of steef.bilars@unie.nl