De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

UWV: Toelichting ledenvergadering De Unie

03 maart 2023

Het onderhandelaarsresultaat dat dinsdag 28 februari is bekendgemaakt is verdeeld ontvangen. Door de tijdsdruk was er geen gelegenheid om een uitgebreide toelichting te schrijven.

In de brief is aangegeven dat dit resultaat vergelijkbaar is met de resultaten van andere cao’s die momenteel worden afgesproken. Dit wordt niet door alle leden begrepen. In de krant worden af en toe cao-resultaten gepubliceerd die heel mooi lijken. Wat er dan niet bij verteld wordt is dat de structurele salarisverhoging voor een deel pas later in het contract worden betaald. Of dat er salarisbestanddelen worden meegerekend die niet voor iedereen van toepassing zijn. Echter, de vraag of dit UWV-onderhandelaarsresultaat voldoende is of niet wordt beantwoord door de leden. Hiervoor is een stemming uitgeschreven.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Wat in de beeldvorming niet helpt is dat UWV het onderhandelaarsresultaat presenteert als een blijk van waardering van de zijde van UWV. Dat is het niet. Veel medewerkers, ook leden van De Unie, voelen zich juist erg in de steek gelaten door het onderhandelaarsresultaat. Wat ook niet helpt is dat het onderhandelaarsresultaat in juridische termen is opgesteld waardoor er misverstanden ontstaan over wat er nu precies staat.

Ledenvergadering

De Unie organiseert een online ledenvergadering op dinsdag 7 maart van 18.30 uur tot uiterlijk 20.00 uur. Eigenlijk stond er op deze datum een driekwart stemming, die alleen openstond voor mensen met een compleet lidmaatschap. We hebben deze vergadering nu gewijzigd in een informatieve vergadering die voor alle leden toegankelijk is. In de ledenvergadering geef ik een toelichting op het proces. En uiteraard is er ruimte voor leden om hun mening te geven, vragen te stellen en met elkaar in discussie te gaan. De leden hebben een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan de vergadering.

Vragen van leden

Er komen veel vragen van leden. Onder andere over de structurele salarisverhoging en het vitaliteitspact. Hier kun je de meest gestelde vragen en het antwoord lezen. Als er over andere onderwerpen vragen komen vullen wij dit aan en plaatsen het op de website van De Unie: https://www.unie.nl/jouw-werkgever/uwv

Uitleg term onderhandelaarsresultaat

Het is voor veel mensen ook onduidelijk of er nu wel of niet een cao gesloten is. Dit is (nog) niet het geval. Wij leggen het graag uit wat een onderhandelaarsresultaat inhoudt.

Een onderhandelaarsresultaat is niet hetzelfde als een principeakkoord. Een principeakkoord geeft weer dat alle partijen voldoende van hun inzet af hebben kunnen spreken. Een onderhandelaarsresultaat geeft aan dat partijen meer compromissen hebben gesloten dan ze zouden willen, maar dat ze het wel voldoende achten om voor te leggen aan de leden, zodat zij kunnen bepalen of het voldoende is. Wat wij nu voorleggen is een onderhandelaarsresultaat. De onderhandelingsdelegatie voert het overleg. Maar de leden bepalen of de delegatie goed werk heeft gedaan, zij zijn het hoogste orgaan van de vereniging. Daarom vraag ik je om te stemmen over het onderhandelaarsresultaat. Zolang er niet gestemd is, is dit resultaat niet definitief. Door dit resultaat aan de leden voor te leggen zetten we het democratische proces van De Unie in werking.

Acties?

Er was al hard gewerkt om een centraal actiecomité op te zetten en om decentrale actiecomités op te zetten. Hiervoor hebben veel leden zich aangemeld en zij hebben goed werk verzet om collega’s te betrekken en te enthousiasmeren. Vakorganisaties vragen hen ook om de activiteiten nog niet te beëindigen want het is niet zeker of dit onderhandelaarsresultaat leidt tot een cao. Bovendien is het goed om met jullie te delen dat we nooit het bod hadden gekregen wat er nu ligt, als dit niet was gebeurd. En als dit bod voor het merendeel van de leden niet genoeg blijkt te zijn, dan zetten wij dat proces voort. Dit onderhandelaarsresultaat was het maximale wat er in onderhandelingen en met de eventuele druk van acties kan worden voorgelegd. Wat nu de vervolgstap wordt, is aan de leden.

Contact?

Heb je vragen, neem dan contact met de belangenbehartiger Inge de Vries op door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl en kom naar de ledenvergadering op dinsdag 7 maart van 18.30 tot uiterlijk 20.00 uur.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid