De huidige UWV pensioenregeling moet aangepast worden, omdat de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) nieuwe voorschriften voor pensioenregelingen geeft. Cao-partijen streven ernaar om eind deze maand een concept-transitieplan af te ronden. De Unie verwacht in november van dit jaar het transitieplan aan de leden voor te leggen.
Een belangrijk onderdeel van het transitieplan gaat over het invaren. Dit is een nieuw begrip dat ontwikkeld is in de Wtp.
Wat is invaren?
De nieuwe pensioenregeling gaat op 1 januari 2027 in. De medewerker heeft vóór die tijd al pensioen opgebouwd bij pensioenfonds UWV. Invaren is het omzetten van het huidige pensioen naar de nieuwe pensioenregeling onder het Wtp-stelsel, de medewerker neemt als het ware het pensioen dat je bij UWV hebt opgebouwd tot en met 31 december 2026 mee naar de nieuwe pensioenregeling. Al het pensioen valt dan onder de nieuwe regels. Zowel het pensioen uit het verleden, als het pensioen dat je vanaf 1 januari 2027 gaat opbouwen.
Wat kun jij verwachten
De algemene verwachting is dat invaren voordelen oplevert voor de deelnemers van het pensioenfonds. De wetgever heeft invaren als voorkeursoptie in de Wtp opgenomen.
Cao-partijen werken al enkele maanden aan een nieuwe pensioenregeling, waarbij we uitgaan van invaren. Dit betekent dat we uitwerken hoe het opgebouwde pensioen straks wordt omgezet naar de nieuwe regeling. En hoe de buffer van het pensioenfonds wordt verdeeld.
Omzetten
De wetgever heeft in de Wtp gedetailleerd voorgeschreven hoe cao-partijen het opgebouwde vermogen moeten omzetten om in te varen.
De buffer
Onder de huidige regels moet het pensioenfonds een zogenaamde buffer aanhouden. Het pensioenfonds mag pas indexeren vanaf een dekkingsgraad van 110%. En volledig indexeren kan alleen als de dekkingsgraad van het pensioenfonds 130% is of hoger. Met de nieuwe wetgeving is dit niet meer zo. Als het goed gaat met de economie stijgt het pensioenvermogen en ook het pensioen. Door het pensioenvermogen dat de medewerker tot en met 31 december 2026 heeft opgebouwd ook over te brengen naar de nieuwe regeling, kan dit deel van het pensioenvermogen ook sneller groeien.
Noot: De dekkingsgraad geeft een indicatie of een pensioenfonds nu en in de toekomst de pensioenen kan uitbetalen. Een dekkingsgraad van 130% betekent (in grote lijnen) dat het pensioenfonds voor elke euro die het fonds nu of in de toekomst verplicht is te betalen, het fonds 1,30 euro aan bezittingen heeft.
Gaat het minder goed met de economie? Dan gaat de pensioenuitkering niet gelijk omlaag. Lees hierover meer bij thema 1 (‘stabiele uitkering; bescherming tegen schommelingen’).
Verdelen van de buffer
Het pensioenfonds moet een grote buffer aanhouden in de huidige regeling. Deze buffer is nu ongeveer 17%. Door het invaren valt deze buffer gedeeltelijk vrij. Het deel van de buffer dat vrijvalt kan toegevoegd worden aan de pensioenvermogens van de deelnemers.
Voordelen van invaren
- Invaren leidt tot één pensioenvermogen.
Je hebt als deelnemer hierdoor een beter inzicht in je eigen (opgebouwde) pensioenvermogen.
- De buffer van het fonds wordt verdeeld en gedeeltelijk aan jouw pensioenvermogen toegevoegd
- Lagere kosten
Als de pensioenen niet over worden gezet dan moet het pensioenfonds twee regelingen uitvoeren. Of we moeten de pensioenregelingen bij verschillende uitvoerders onderbrengen. De verwachting is dat dit leidt tot hogere administratiekosten. Premie die gebruikt moet worden om de administratie te betalen, kan niet gebruikt worden als spaarpremie voor het pensioen.
Nadelen van invaren
In de huidige regeling ligt de nadruk op zekerheid. Het is belangrijk dat het niveau van de ingegane uitkeringen zoveel mogelijk zeker zijn gesteld. Dit gaat ten koste van de indexering, het verhogen van het pensioen om de koopkracht bij te houden. In de nieuwe regeling is dit omgedraaid. De uitkering zal sneller stijgen, maar is daardoor ook minder stabiel. Door het invaren wordt het pensioenvermogen dat de medewerker al heeft opgebouwd in het huidige stelsel, overgebracht naar de nieuwe regeling. Hierdoor geldt ook voor dat deel van het pensioenvermogen dat de nadruk minder op zekerheid ligt.
Niet invaren?
Uiteraard onderzoeken we ook hoe een pensioenregeling eruit zou zien als niet ingevaren wordt. De Unie vindt het belangrijk beide systemen te onderzoeken. Alleen dan kunnen we de keuze voor invaren of niet-invaren goed uitleggen.
Informatie thema’s
Dit is het laatste themanummer in de serie: Onderweg naar een nieuwe UWV pensioenregeling. Wil je de eerste drie themanummers nog eens nalezen? Thema 1: Stabiele uitkeringen, voorkomen van schommelingen lees je hier; Thema 2: Nabestaandenpensioen lees je hier en Thema 3: Premieregeling lees je hier.
Invloed leden
Wij verwachten dat we onze leden in November gaan vragen te stemmen over het transitieplan dat dan voorligt.
Contact
Heb jij vragen over de Wet toekomst pensioenen? Of over de themanummers? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Inge de Vries door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl