De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

UWV: cao update en tijd voor actie!

04 juli 2024

Extra cao overleg 3 juli 2024

Op 3 juli 2024 hebben we gesproken met het UWV over de impasse in de cao. In het vorige extra cao overleg van 24 juni 2024 hebben vakorganisaties hun goede wil getoond door enkele punten te laten vallen. Wij vonden dit nodig om te laten merken dat onze eerste prioriteit is een cao af te sluiten ten behoeve van de UWV-medewerkers. Op 3 juli was het de beurt aan het UWV om te bewegen. Je komt alleen uit een cao-impasse als alle partijen bereid zijn toe te geven op eerder ingenomen standpunten.

Het verschil bleek te groot

De UWV heeft goede wil getoond. Ze waren bereid om twee van onze vragen in te willigen:

  • 5 mei jaarlijks als officiële feestdag erkennen, waar De Unie natuurlijk erg blij mee is want dat was onze wens van het begin af aan
  • De structurele salarisverhoging toekennen per 1 mei 2024

Verder was er een kleine aanpassing in de functiewaarderingsafspraak mogelijk. Op onze andere verzoeken wilde UWV niet in gaan. Gezien de duidelijke wens van de leden van De Unie op een hogere structurele salarisstijging dan 5,5% en omdat de afspraak over functiewaardering en functiebeschrijving nog steeds niet goed geregeld is, konden wij dit voorstel niet accepteren. Ook de andere punten; reiskostenvergoeding, looptijd van de cao en onafhankelijk geschillenbeslechting hadden wij dan moeten laten vallen. Daarop is besloten dat het materiële gat te groot was om te overbruggen en dat partijen elkaar op inhoudelijke punten niet voldoende konden vinden. We zijn uit elkaar gegaan met de vaststelling dat we uit onderhandeld zijn. Wij betreuren dit zeer. Maar we zullen de leden en hun collega’s moeten vragen meer acties te voeren.

Volgende stap: Petitie

Hoewel het UWV heeft gezegd dat het gat te groot is om te overbruggen, vinden wij dat dit gat wel degelijk overbrugd kan worden als het UWV dit wil. We hebben daarom een petitie opgesteld. De petitie is een verzoek aan de Raad van Bestuur UWV. Door deze petitie te ondertekenen vraag jij de Raad van Bestuur om toch die extra stap te doen. Als de Raad van Bestuur hieraan voldoet geven ze de medewerkers de verdiende erkenning en wordt arbeidsonrust voorkomen.

Actie

We rekenen op grote steun van de leden en hun collega’s. Want een indrukwekkend aantal handtekeningen kan de besluitvorming van de Raad van Bestuur het benodigde zetje geven.

Teken de petitie hier, de tekst van de petitie luidt:

Petitie

Aan de Raad van Bestuur UWV

Geachte meneer Camps,

Ik ben UWV-er, ik ben er trots op dat ik bij UWV werk, wij hebben een belangrijke rol in de samenleving. De vakorganisaties De Unie en FNV onderhandelen namens de medewerkers met UWV door over een betere cao. Dit doen zij ook namens mij.

De vakorganisaties vragen om uit de cao-impasse te komen:

  • Een salarisverhoging van 6% per 1 mei 2024
  • 5 mei als officiële feestdag in de cao opnemen
  • Afspraken over functiewaardering die door alle partijen gedragen worden en we werken met actuele functieomschrijvingen
  • Een onafhankelijke geschillenbeslechting
  • Fiscaal maximale vergoeding van de kosten woon-werkverkeer

Ik ondersteun deze vraag en dring er bij u op aan om met de vakorganisaties tot overeenstemming te komen.

Handtekening

Wat kun jij doen?

Stuur dit bericht door naar zoveel mogelijk collega’s en vraag hen ook de petitie te tekenen.

Whatsapp

Altijd als eerste op de hoogte! Meld je direct aan voor ons whatsapp-kanaal “De Unie voor UWV”, dan houden wij je ook via deze weg direct op de hoogte van het laatste nieuwsAanmelden is heel makkelijk.

Meer weten?

Heb je hier nog vragen over? Je kunt je vragen mailen naar: mandy.raaijmakers@unie.nl of inge.de.vries@unie.nl.

Gerelateerde berichten

UWV: teken de petitie!

Deze zomer vragen we de medewerkers van UWV om de petitie te tekenen. We willen dat zoveel mogelijk UWV medewerkers…

Word gratis lid