De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

UWV: cao-onderhandelingen leiden niet tot resultaat. Het is nu aan de leden.

29 april 2024

Het cao-overleg bij UWV van donderdag 25 april hebben we niet kunnen afsluiten met een akkoord. Dat is jammer. Er is wel veel werk verzet en we hebben in de laatste fase van het overleg op 24 en 25 april 2024 wel verbeteringen bereikt. Wil je meer weten? Je leest hieronder meer over de onderhandelingen, over het vastlopen van het overleg en over hoe nu verder.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

Waarom is er geen onderhandelingsresultaat?

De Unie had een duidelijke opdracht voor de cao-onderhandelingen meegekregen van de leden.

Belangrijkste punten daarvan waren: korte looptijd en tenminste inflatiecorrectie. Het eindbod van UWV komt niet aan deze ondergrens.

UWV stelt het volgende voor:

  • een looptijd van 15 maanden (1 mei 2024 tot en met 31 juli 2025)
  • een salarisverhoging van 5,5% uit te betalen per 1 juni 2024.

Het is aanmerkelijk beter dan het eerdere bod van UWV. Maar dit is niet voldoende om de inflatie bij te houden. En de looptijd is net te lang. Om deze reden kan De Unie geen onderhandelingsakkoord sluiten met UWV.

Even ter herinnering: in de UWV-cao 2023 hebben we de inflatie niet volledig gecompenseerd, vakorganisaties hebben direct duidelijk gemaakt dat we in 2024, de gemiste indexatie alsnog wilden inhalen. In juli 2023 hebben vakorganisaties gezamenlijk een succesvolle handtekeningenactie georganiseerd (ondersteuningsverklaringen) waarmee we UWV aan dit standpunt hebben herinnerd. De Unie berekende dat we 6% salarisverhoging bij een cao van 12 maanden nodig hebben om de inflatie bij te houden.

Wel stemmen

We willen het eindbod wel ter stemming voorleggen aan de leden. UWV heeft nog meer voorstellen in het eindbod opgenomen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om het keuzebudget te gebruiken om studieschuld af te lossen. Wij vinden het belangrijk dat de leden van De Unie hier zelf een uitspraak over kunnen doen. Ook de andere vakorganisaties hebben besloten het eindbod voor te leggen aan hun leden.

Stemprocedure

De leden van De Unie met een Compleet of extra lidmaatschap ontvangen binnenkort een stemformulier. De Unie vraagt de leden om zelf een afweging te maken. De uitspraak van een meerderheid van de leden wordt door De Unie opgevolgd.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Informatie

Het eindbod kun je hier lezen.

Een toelichting op het eindbod kun je hier lezen.

Heb je vragen over het eindbod en over de cao-onderhandelingen? De Unie organiseert een ledenvergadering op donderdag 23 mei om 16.30 uur. Deze vergadering is online.

Consequenties

Als dit eindbod door de leden van alle vier de vakorganisaties wordt afgewezen dan moet het cao-overleg hervat worden. UWV is dan aan zet om te reageren op het signaal van de medewerkers. Indien ze op dat moment aan de onderhandelingstafel geen aanpassingen wil doen in het eindbod, zal je een traject in gaan van een ultimatum en eventuele acties. Daarvoor zullen leden in actie moeten komen.

Als één of meer vakorganisaties een positieve uitspraak heeft van de leden, dan komt een cao tot stand langs de lijn van het eindbod van UWV.

Whatsapp

Altijd als eerste op de hoogte! Meld je direct aan voor ons whatsapp-kanaal “De Unie voor UWV”, dan houden wij je ook via deze weg direct op de hoogte van het laatste nieuwsAanmelden is heel makkelijk.

Contact

Zijn er vragen of opmerkingen over dit bericht of heb je informatie die je met De Unie wilt delen? Neem dan contact met ons op. Dit kan door een e-mail te sturen naar:  inge.de.vries@unie.nl

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid