De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Tuinzaadbedrijven: Onderhandelingsresultaat cao

05 juli 2024

Deze week is, zo vlak voor de zomer alsnog een onderhandelingsresultaat bereikt over de cao Tuinzaden. De werkgevers hebben een verbeterd cao-bod op tafel gelegd ten opzichte van het door ons afgewezen eindbod van januari. Dit nieuwe onderhandelingsresultaat leggen we ter stemming aan de leden voor.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Sinds het afwijzen van het eindbod van januari is er veel gebeurt. Naast gesprekken met leden hebben we natuurlijk ook informeel contact gehouden met de werkgevers in de Tuinzadenbranche. Duidelijk werd dat een deel van de werkgevers alsnog tot een cao wilde komen en dat een ander deel bij het eindbod wilde blijven. In juni heeft Plantum namens de werkgevers laten weten dat de meerderheid van de werkgevers toch alsnog tot een cao wil komen en dat ze daarover met ons in gesprek wilden. We hebben toen aangegeven dat natuurlijk te willen, maar dat er dan wel een beter cao-bod op tafel zou moeten komen.

Verbeterd cao-bod

Dinsdag 2 juli heeft uiteindelijk dat overleg plaatsgevonden. De werkgevers hebben daar een nieuw cao-voorstel op tafel gelegd, dat gebaseerd is op het eindbod van januari 2024, maar zal gaan gelden voor 2 jaar in plaats van 1 jaar en met de volgende loonsverhogingen:

  • 1 januari 2024: 5%;
  • 1 juli 2024: 0,5%;
  • 1 januari 2025: 3%.

Een extra loonsverhoging van 0,5% voor 2024 bovenop de eerder geboden 5% en in totaal 8,5% loonsverhoging voor 2 jaar. Hier is het volledige nieuwe onderhandelingsresultaat te lezen.

Dit is in ieder geval een beter bod dan het eindbod van januari en vinden wij gezien de omstandigheden een acceptabel resultaat. Een verbeterd resultaat dat mede tot stand is gekomen door het eerder afwijzen van het eindbod van januari, inzet van actieve leden in de afgelopen periode richting hun werkgevers en OR-en, en het feit dat we de rug recht hebben gehouden. De Unie is van mening dat we akkoord moeten gaan met dit onderhandelingsresultaat en leggen het graag nu aan je voor. De Unie is van mening dat dit op dit moment het maximaal haalbare is.

Leden bepalen of dit de cao wordt

Bij De Unie hebben de leden het uiteindelijk voor het zeggen. We hebben dit onderhandelingsresultaat ter stemming voorgelegd aan onze leden. De stemming staat open tot en met woensdag 31 juli 2024. Een meerderheid van de leden beslist of dit onderhandelingsresultaat uiteindelijk ook echt een cao gaat worden.

Vragen en opmerkingen?

Neem contact op met onze belangenbehartiger bij de Tuinzaadbedrijven via gerard.van.der.lit@unie.nl.

Gerelateerde berichten

Tuinzaden: Uitslag stemming cao

We hebben de stemmen die uitgebracht zijn voor de cao geteld. Het aantal uitgebrachte stemmen was bedroevend laag. Wellicht heeft…

Word gratis lid