De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Tuinzaadbedrijven: Onderhandelingen cao Tuinzaadbedrijven gestart

13 oktober 2023

De Unie is op woensdag 11 oktober gestart met de onderhandelingen voor de cao bij de Tuinzaadbedrijven. Het eerste overleg stond vooral in het teken van het toelichten van de voorstellenbrieven. De voorstellenbrief van De Unie kan je hier lezen. Hieronder een eerste update.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Onze inzet

Zoals je kunt lezen in de voorstellenbrief zetten wij ook dit jaar weer in op loon. De inflatie en daarmee het koopkrachtverlies hakt er ook dit jaar stevig in bij veel van onze leden. Op basis van de huidige berekeningen komen we uit op een loonvraag van ruim 7% om het koopkrachtverlies te compenseren. Dit koopkrachtverlies willen we graag gecompenseerd zien. Hier kan de overheid overigens ook nog wel een rol in spelen. Daarnaast willen we 1% extra loonsverhoging voor koopkrachtverbetering.

Werkgevers zien het toch anders

De werkgevers zien hun rol in de compensatie anders dan wij dit zien. Ook hebben we een verschil van inzicht hoe groot het koopkrachtverlies is en welke cijfers gebruikt worden. Ze vinden onze loonvraag gewoon veel te hoog. Het gaat volgens de werkgevers slechter in de bedrijfstak. De groei neemt af en de omzet staat onder druk en de kosten zijn sterk gestegen.

Delegatielid gezocht

Of bovenstaande tekst allemaal voor alle bedrijven klopt, kan de belangenbehartiger, Gerard van der Lit, niet goed beoordelen.  Van onze leden krijgen we af en toe wel een reactie, maar daarom is de belangenbehartiger op zoek naar iemand die hem bij de onderhandelingen kan bijstaan en met wie hij kan afstemmen. De werkgevers komen vaak met opmerkingen die niet goed beoordeelbaar zijn omdat het mij dan aan specifieke kennis van de bedrijven ontbreekt. Als je belangstelling hebt, neem dan contact op met de belangenbehartiger Gerard van der Lit via email gerard.van.der.lit@unie.nl of bel met 06-52522010.

Hoe gaat het verder?

We gaan op maandag 23 oktober 2023 weer verder met de onderhandelingen. De hoop is dat de werkgevers dan met een concreet loonvoorstel gaan komen. Overigens zijn we op 22 oktober 2023 door het OR-Platform uitgenodigd om een update over de onderhandelingen te geven. Hier maakt De Unie graag gebruik van en we hopen ook input van het OR-Platform te krijgen. Na het overleg van 23 oktober 2023 wordt er een update naar de leden gestuurd.

Contact

Zijn er vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht neem dan contact op met de belangenbehartiger, Gerard van der Lit, via gerard.van.der.lit@unie.nl.

 

Gerelateerde berichten

Tuinzaden: Uitslag stemming cao

We hebben de stemmen die uitgebracht zijn voor de cao geteld. Het aantal uitgebrachte stemmen was bedroevend laag. Wellicht heeft…

Word gratis lid