De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Tijdelijke werktijdverkorting in de metaal; hoe zit dat?

13 maart 2020

Update 18-03-2020: De Tijdelijke Werktijdverkorting is vervangen door een nieuwe tijdelijke maatregel. Lees hier meer

Vanwege het coronavirus hoor je op dit moment ook steeds nieuws over bedrijven die de productie zien terugvallen en daarom tijdelijke werktijdverkorting aanvragen om de (eerste) klappen op te vangen. Ook in de metaal kan dit voorkomen. Maar wat is die tijdelijke werktijdverkorting en wat kan dat voor jou betekenen?

Bijzondere situaties

In bijzondere situaties kan een werkgever werktijdverkorting aanvragen als aangetoond kan worden dat zij door die situatie tijdelijk minder werk hebben. Het coronavirus kan een bijzondere situatie zijn. Jouw bedrijf moet dan voor minimaal 2 weken minimaal 20% aantoonbaar minder werk hebben. Een periode van werktijdverkorting kan maximaal 6 weken duren en daarna kan nog 3 keer een verlenging gevraagd worden. Jouw werkgever moet dan telkens weer aantonen dat de bijzondere situatie voortduurt.

WW uitkering

Als jouw werkgever aan de voorwaarden voldoet en jij voldoet aan de voorwaarden voor een WW uitkering, dan krijg jij voor de uren die je niet hoeft te werken een uitkering voor deze werktijdverkorting. Deze uitkering is net zo hoog als de WW uitkering die je zou krijgen.

Let op! Een uitkering in het kader van de tijdelijke werktijdverkorting kan gevolgen hebben voor je WW rechten, als je werkgever onverhoopt toch moet reorganiseren. Als dit laatste het geval is, neem dan contact op met De Unie.

Cao’s in de metaal

In de diverse cao’s in de metaalsector kunnen aanvullende regels staan als er sprake is van werktijdverkorting:

  • Metalektro (groot metaal):
    Artikel 3.9.3: cao partijen adviseren om in geval van tijdelijke werktijdverkorting om overleg te voeren tussen werkgever, vakbonden en ondernemingsraad voorafgaand aan het invoeren van tijdelijke werktijdverkorting.
    Artikel 3.9.4: Als je recht hebt op een WW uitkering vanwege de tijdelijke werktijdverkorting, dan moet werkgever die aanvullen tot je salaris. Heb je geen recht op WW uitkering dan betaald werkgever je salaris door.
  • Metaal & Techniek (klein metaal)
    Artikel 64 lid 3: Als je recht hebt op een uitkering volgens de WW dan vult werkgever dit aan tot jouw salaris.
  • Motorvoertuigen en Tweewielers
    Artikel 89: Als je recht hebt op een WW uitkering dan moet werkgever deze uitkering aanvullen tot het normale salaris.

Als jouw werkgever in de metaal overweegt om tijdelijke werktijdverkorting aan te vragen, neem dan contact op met De Unie via 0345-851 963 of per mail via sc@unie.nl.

Meer informatie over dit onderwerp kan je vinden op deze pagina van de Rijksoverheid.

Meer informatie over het coronavirus, kan je vinden via deze blog.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid