De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Thuiswerken? Kun je binnenkort soms een vergoeding voor krijgen

10 november 2021

Als je thuiswerkt, maak je kosten die je niet zou maken als je naar kantoor gaat. Je drinkt je eigen koffie of thee, gebruikt water waar je zelf de rekening voor betaalt en stookt op eigen kosten. Daarom mogen bedrijven hun medewerkers vanaf 2022 een belastingvrije thuiswerkvergoeding aanbieden van € 2 per dag. Let op: je werkgever hóeft dit niet te doen. Ga het gesprek aan over de thuiswerkvergoeding. 

Waarom een thuiswerkvergoeding?

Veel mensen werken nu al ruim anderhalf jaar meer thuis dan daarvoor. Vanzelfsprekend heeft dit invloed op de eigen rekeningen. Het Nibud berekende vorig jaar al dat je dagelijks gemiddeld € 2 kwijt bent aan dingen als elektriciteit, water, gas, koffie en wc-papier. Werk je vijf dagen per week, dan kost thuiswerken je ruim € 40. Daarom wordt het werkgevers vanaf 2022 mogelijk gemaakt om een belastingvrije thuiswerkvergoeding van € 2 per dag uit te keren.

Hoe werkt de thuiswerkvergoeding?

Deze thuiswerkvergoeding valt onder de werkkostenregeling, waarmee bedrijven bepaalde kosten voor hun werknemers vergoeden zonder inhouding van loonheffingen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de reiskostenvergoeding.

Thuiswerken? Dan geen reiskostenvergoeding

Om deze thuiswerkkosten te kunnen vergoeden, konden werkgever de afgelopen tijd de reiskostenvergoeding onbelast blijven uitkeren – dit kunnen ze blijven doen tot 1 januari 2022. Met de thuiswerkvergoeding sluit de fiscale wet- en regelgeving beter aan op de nieuwe realiteit van hybride werken, waarin we deels thuis en deels op kantoor werken. Dus reis je vanaf 2022 naar de werkplek, dan kun je daar een reiskostenvergoeding voor ontvangen. En werk je thuis? Dan kan je werkgever je een thuiswerkvergoeding uitbetalen.

Niet verplicht, dus goede afspraken nodig

Je werkgever is niet verplicht om je een thuiswerkvergoeding te geven. In sommige gevallen zullen er afspraken over worden gemaakt in het bedrijfsreglement of de cao. Zo niet, probeer er zelf dan afspraken over te maken. Werk je bijvoorbeeld twee dagen thuis en drie dagen op kantoor? Dan kun je afspreken dat je voor twee dagen een thuiswerkvergoeding ontvangt en je werkgever voor drie dagen in de week je reiskosten compenseert. Als je ineens een keer ergens anders dan gepland werkt, hoef je de vergoeding niet gelijk aan te (laten) passen. Dit moet wel als je schema structureel verandert.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Meer weten

Vragen over de thuiswerkvergoeding? Of wil je hulp om afspraken te maken met je werkgever over de compensatie? Neem gerust contact met ons op, onze experts helpen je graag. Ons Service Center is elke werkdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur via sc@unie.nl en 0345 851 963.

 

[print_link]

Word gratis lid