De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Tank- en Wasbedrijven: Voortgang onderhandelingen nieuwe cao

24 november 2023

Op woensdag 22 november 2023 hebben De Unie en haar collegabonden voor de derde keer onderhandeld met de werkgeversorganisaties BETA en BOVAG over de nieuwe cao Tank- en Wasbedrijven. In die onderhandelingen, die in een goede en constructieve sfeer verliepen, zijn een paar belangrijke stappen gezet in de juiste richting. Het is echter voor de gezamenlijke vakbonden nu nog onvoldoende om te komen tot een nieuwe cao.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

In dit bericht lees je de hoofdpunten van onze onderhandelingen van afgelopen woensdag 22 november 2023.

Loon en looptijd

De werkgevers stellen voor een cao met een looptijd van één jaar af te sluiten. Voor een éénjarige cao bieden de werkgevers een loonsverhoging van € 185,- bruto per maand (fulltime) voor iedereen per 1 januari 2024.

Dat komt bij een brutosalaris van € 2.500,- per maand (het gemiddelde in de branche) neer op 7,4%. De lonen voor de jeugdschalen gaan fors omhoog in het voorstel van de werkgevers. Voor de 15 t/m 19-jarigen betekent dit loonstijgingen van 30% tot 42%! Dat is een mooie stap in het aantrekkelijker maken van de sector voor jongeren.

Het voorstel over het loon vinden we als vakbonden een mooie stap in de goede richting, maar dat is niet voldoende om de inflatie van het afgelopen jaar volledig te compenseren.

Andere toezeggingen van BETA en BOVAG

Werkgevers stellen verder voor om de toeslagen voor nachtelijke uren uit te breiden van 00.00-06:00 naar 23:00-06:00 uur. De werkgevers gaan mee in ons voorstel om werknemers de keuzevrijheid te geven of de overuren in geld of in tijd worden vergoed.

Kwaliteitsafspraken

Een aantal voorstellen die wij hebben gedaan voor moderne afspraken, zoals eerder met pensioen (RVU), generatiepact uitbreiden (60-80-100) en het verhogen van de weekendtoeslag, hebben de werkgevers resoluut afgewezen. Het hoge verzuim in de sector willen de werkgevers samen met ons nader in de Arbo-commissie bekijken en met concrete plannen komen gedurende de looptijd van de cao. Ook willen de werkgevers de rusttijden uit de Arbeidstijdenwet opnemen in de cao. Over een aantal andere voorstellen van ons, bijvoorbeeld over het verhogen van de nachttoeslag en een eerlijke reiskostenvergoeding, moeten de werkgevers nog nadenken.

Al met al is er sprake van een concrete beweging bij werkgevers, is er een mooi openingsbod gedaan op het loon (gebouw) maar vinden wij het als totaalpakket nog onvoldoende. Vakbonden hebben de werkgevers uitgedaagd om met een beter bod te komen. Zij gaan zich nu beraden en komen hierop terug bij ons.

De volgende en extra onderhandelingsronde is op vrijdag 1 december 2023. Dan zal duidelijk worden of we tot overeenstemming kunnen komen. Na 1 december worden onze leden geïnformeerd hierover. 

Vragen of opmerkingen?

Zijn er vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht neem dan contact op met de belangenbehartiger, Hans Korver via hans.korver@unie.nl en op
06–52522073.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid