De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Sweco – cao update – onderhandelingsakkoord

07 april 2023

De leden hebben hun stem duidelijk laten horen. Het voorlegbare eindresultaat is afgewezen. Door de duidelijke stem en de opmerkingen bij de stemming is er een beter voorstel tot stand gekomen. We hebben een dag opnieuw onderhandeld met de gehele AVO-commissie en zijn we tot een onderhandelingsakkoord gekomen. Daarmee denken we grotendeels tegemoet te komen aan de opmerkingen die zijn gedaan tijdens de stemming. Het onderhandelingsakkoord kun je hier volledig nalezen. Deze week hebben we met de AVO-commissie toelichting gegeven op het akkoord en de stemming is inmiddels geopend. We roepen de leden op om te stemmen en vooral in de opmerkingen aan te geven wat zij vinden van het akkoord.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

De verandering ten opzichte van het vorige bod

Het volume dat in de matrix staat is gelijk aan vorig jaar, maar de percentages zijn gedaald. Ze zijn niet gehalveerd zoals eerder aangegeven werd. Waarom zijn de percentages naar beneden? Het personeelsbestand dit jaar is anders ten opzichte van vorig jaar, de verdeling van de beoordelingen is anders en het promotiebudget zit ook in het volume van de matrix.

De matrix is duidelijk en vastgesteld, maar we hebben nog niet met elkaar besloten dat het onderdeel wordt van de cao. Dat is wel de oproep geweest van de medewerkers in de stemming. Ook tijdens onze digitale bijeenkomsten is er aangegeven dat jullie vinden dat de matrix vast zou moeten staan in de cao, omdat het anders onduidelijk is waarvoor er aan de cao-tafel onderhandeld wordt. De bonden zijn het daarmee eens. Wij blijven hierover in gesprek met de directie van Sweco in de volgende onderhandelingsronde.

Waarom is de collectieve loonsverhoging van september geschoven naar december?

Het percentage is omhooggegaan, maar het tijdstip is verlaat. Dit is een manier om het budget van dit jaar voor de directie niet te veranderen. We geven zo wel gehoor aan de oproep tot een verhoging van in ieder geval 7% aan het einde van het jaar. Sommigen vroegen zich af of dit impact heeft op de onderhandelingen voor volgend jaar, maar dat zou niet zo moeten zijn. We repareren met deze 7% een groot deel van de inflatie van vorig jaar. Bij de nieuwe onderhandelingen wordt gekeken naar de inflatiecijfers van dit jaar. De directie heeft aangegeven dat ze deze verhoging deels zien als een hypotheek op de toekomst. Eind dit jaar kunnen we ook terugzien hoe de verhoogde tarieven in de markt zijn weggezet. Tijdens de nieuwe onderhandelingsronde gaan we met de informatie van dat moment het gesprek aan met elkaar.

Het vervolgproces

De stemming is geopend en loopt door tot woensdag 19 april. Wij komen die dag met de AVO-commissie bij elkaar om de uitslag te bespreken en vervolgens wordt de uitslag met alle medewerkers van Sweco gecommuniceerd. Wanneer de meerderheid voorstemt, komt er een nieuwe cao tot stand. Als er tegen wordt gestemd zullen partijen opnieuw met elkaar in gesprek moeten over de inhoud van het akkoord. In beide gevallen is het belangrijk voor ons om te weten wat jij concreet vindt van het akkoord, gebruik daarom het opmerkingenveld goed. Zoals je nu kunt zien, is dat echt van invloed op wat er uiteindelijk in jouw cao wordt bepaald.

Contact

Als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je contact opnemen met de belangenbehartiger Mandy Raaijmakers via: mandy.raaijmakers@unie.nl of telefonisch via 06-5252 2049. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We adviseren je graag!

Gerelateerde berichten

Sweco: Van alles wat

In dit bericht informeren wij je over de cao-onderhandelingen, resultaten, tips over het omgaan met werkstress en de voorbereiding op…

Word gratis lid