Veel vakbondswerk vindt plaats uit het zicht van onze leden. Dit gebeurt alleen als we menen dat we hierdoor een beter resultaat kunnen bereiken. Nu is het moment daar om je te informeren over een aantal onderwerpen.
De reorganisaties volgen elkaar op
Begin dit jaar heeft Shell ons geïnformeerd over een reorganisatie bij Shell Chemicals Europe. Daar heb ik op 19 februari een nieuwsbrief over geschreven.
Dat was de eerste reorganisatie waarover Shell ons informeerde. Sindsdien volgden er meer. Van een aantal heb je een nieuwsbrief ontvangen. Maar sinds april niet meer. De reorganisaties volgen elkaar namelijk snel op, vinden wij. En inmiddels begint de impact voor de Shell-organisatie aardig op te tellen. Dat geldt uiteraard voor de boventallige medewerkers, maar ook voor de medewerkers die hun baan behouden.
De Unie en haar collegabonden hebben daar halverwege juni vragen over gesteld aan Shell. We krijgen er tot nu toe algemene antwoorden op terug. Het baart ons zorgen dat Shell flink aan het reorganiseren is geslagen en dat dit proces zich in relatieve stilte lijkt te voltrekken. Wij hebben Shell verzocht haar beleid dat leidt tot de vele reorganisaties beter kenbaar te maken aan haar medewerkers en aan ons.
De reorganisaties hebben (bijna) alleen maar effect op medewerkers die niet onder de cao vallen. Het is daarom goed dat Shell De Unie daarover informeert. Wij hebben immers aardig wat leden die niet onder de cao vallen.
Als het gaat om de nut en noodzaak van een reorganisatie, is De Unie niet in beeld. Dat is het terrein van de desbetreffende ondernemingsraad. Het terrein van de vakbond is het maken van afspraken om de gevolgen van de reorganisatie voor de medewerkers te verzachten.
Nu heeft Shell haar LOR-regeling daarvoor. Die is niet afgesproken met vakbonden. Shell heeft ons geïnformeerd over de belangrijkste onderdelen van de LOR-regeling. Omdat de LOR-regeling bepalingen heeft die van een goed niveau zijn, hebben wij besloten geen actie te ondernemen om betere afspraken te maken.
Maar je zal maar degene zijn die geraakt wordt door een reorganisatie. Word je getroffen door een reorganisatie en ben je betalend lid van De Unie? ? Weet dat je dan met vragen en voor ondersteuning (bijvoorbeeld: het laten beoordelen van een vaststellingsovereenkomst of het laten beoordelen van een nieuwe arbeidsovereenkomst) terecht kan bij onze individuele dienstverlening via sc@unie.nl of 0345-851 851.
Structurele ontwikkeling arbeidsvoorwaarden buiten-cao-ers
Vorig jaar en dit jaar hebben we een aantal pogingen ondernomen om aan tafel te komen met Shell om afspraken te maken over de structurele ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden. Zo hebben wij op 19 december 2023 daartoe een petitie aangeboden aan mevrouw Marloes Michon (Vice President HR Shell).
Shell ging niet in op onze verzoeken. Op 25 maart 2024 is Shell wel daarover in gesprek gegaan met drie van onze kaderleden. Dat was op zich een goed en warm gesprek waarbij Shell goed geluisterd heeft naar onze standpunten. Maar daar hield het ook wel op. Shell heeft haar opstelling over een structurele ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden voor de buiten-cao-ers niet veranderd.
De vraag werd daarna “Hoe nu verder?”.
Wij hebben het daar met onze kaderledengroep en intern binnen De Unie over gehad. De volgende stap in een dergelijk proces is om de druk op Shell op te voeren om toch om tafel te gaan met De Unie. Dat betekent een andere actie dan praten of een petitie aanbieden. De inschatting van onze kaderledengroep is dat er voor een vervolgactie bij onze leden maar beperkt animo is. Veel Shell-medewerkers zijn bang voor individuele consequenties wanneer ze meedoen aan een vervolgactie. Een aantal van onze kaderleden heeft zelfs al het verzoek gekregen van Shell om te stoppen met hun kaderlidmaatschap.
Dat maakt de situatie ingewikkeld. We hebben daarover binnen De Unie wel wat moeten beraadslagen. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om een nieuwe brief aan Shell te sturen. Dit keer niet aan HR, maar aan president-directeur Frans Everts. Daarbij verwijzen we naar een arrest van de Hoge Raad van 26 april 2024 dat ons mogelijk gaat helpen. Onze brief aan de heer Everts kun je hier lezen.
Hoe verder?
We hebben de heer Everts opgeroepen om uiterlijk in de derde week van augustus het gesprek met ons aan te gaan over de arbeidsvoorwaarden.
In de vierde week van augustus maken wij een nieuwe nieuwsbrief. Daarin laten wij je de reactie van de heer Everts weten. Op basis van zijn reactie bepalen we onze vervolgstap. Verder zal die nieuwsbrief een uitnodiging bevatten voor een ledenvergadering die in de laatste week van september zal plaatsvinden. Meer informatie daarover komt in de volgende nieuwsbrief.
Vragen of opmerkingen?
Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Hans Korver. Hij is te bereiken via hans.korver@unie.nl en op 06-5252 2073.