De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Samengaan Aegon en a.s.r.

12 mei 2023

Met deze nieuwsbrief informeert, Emanuel Geurts, je over de voortgang van de samenvoeging van de arbeidsvoorwaarden van Aegon en a.s.r.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

9 mei 2023

We hebben het de 9e onder andere gehad over beloning, arbeidsduur, het functiehuis en pensioen. De AWVN heeft een toelichting gegeven over de salarisschalen, arbeidsduur en het omrekenmodel. Als we kijken naar de verdeling over de salarisschalen van de (afgerond) 4000 medewerkers a.s.r. en 3000 medewerkers van Aegon, dan zien we een aardig gelijke verdeling. De salarisschalen zijn veelal gelijk maar bij a.s.r. is het startsalaris iets hoger en bij Aegon is de uitloop wat hoger. Over het mogelijke perspectief van Aegonmedewerkers in de a.s.r.-salarisschalen komen we nog verder te spreken. Wat feitjes zijn dat de Aegon-populatie gemiddeld 42 jaar oud is met een gemiddelde diensttijd van 9 jaar. De collega’s bij a.s.r. zijn gemiddeld drie jaar ouder en langer in dienst. Eén derde van de Aegonmedewerkers werkt 40 uur tegen één zesde van de a.s.r.-collega’s. Logisch, want bij Aegon is 40 uur de standaard terwijl dit bij a.s.r. 38 uur is.

In het omrekenmodel zitten arbeidsvoorwaarden van Aegon en a.s.r. zoals het salaris, flexbudget, vakantietoeslag en 13e maand, VPL-toeslag, vakantieverlof, feestdagen, Goede Vrijdag en worklife-balance uren. In het model worden salaris en arbeidsduur als één geheel benaderd waarbij onderaan de streep het bruto uurloon ten minste gelijk blijft. Als we er over uit zijn, krijgt iedere medewerker van Aegon een personal benefit statement met daarop in ieder geval het salaris, functie, schaal, arbeidsduur, pensioen bij Aegon én a.s.r.

Het adviesbureau Korn Ferry heeft ons daarna een toelichting gegeven over het functiehuis. Aegon heeft in 2022 van alle functies de functiezwaarte bepaald aan de hand van de Korn Ferry Hay-methode. Daarna is Aegon overgestapt op de methode van Willis Towers Watson. Dit betekent dat vrijwel alle functies bij Aegon en a.s.r. een puntenweging hebben met dezelfde methodiek van Korn Ferry Hay.

Bij a.s.r. is er een generiek functiegebouw, bestaande uit functiefamilies en subfamilies. Iedere subfamilie heeft meerdere niveaus. Alle functies van Aegon worden op basis van hun huidige schaal en punten overgezet in de inhoudelijk meest passende subfamilie met dezelfde punten. Dit is voor de korte termijn een prima aanpak. In de aanloop naar een nieuwe cao per juli 2024 wordt een onderzoek gedaan naar een nieuw functie– en loongebouw. De uitkomsten nemen dan weer mee.

Eerder hebben we een nieuwsbrief geschreven over pensioen en overgang van onderneming. Het betekent dat de pensioenregeling van a.s.r. automatisch van toepassing wordt voor de medewerkers van Aegon die overkomen per 1 oktober 2023. De pensioenregeling van a.s.r. is kwalitatief beter dan die van Aegon maar de pensioenpremie voor de medewerkers van Aegon is wel lager. Wij hebben daarom voorgesteld om de premiestijging voor Aegonmedewerkers via een ingroeimodel te doen.

Op maandag 15 mei gaan we het hebben over toeslagen, verlof & tijdskader. Ook hebben werkgevers, vakorganisaties en medezeggenschap nog te reageren op elkaars voorstellen. Dus tot snel!

Mening en contact

Zijn er vragen of opmerkingen over de nieuwsbrief? Laat het me weten via  emanuel.geurts@unie.nl of via 06-52522074. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies, neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851963. We adviseren je graag!

Gerelateerde berichten

Aegon Group en AAM: Van alles wat

In dit bericht aandacht voor de verhuizing naar Schiphol, 3e kwartaalcijfers, periodiek overleg, OR, tips over het omgaan met werkstress…

a.s.r.: fusie Aegon

Nu de fusie een feit is, zijn alle Aegon-medewerkers in dienst van a.s.r. gekomen. Bij De Unie betekent dit dat…

Word gratis lid