De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

SABIC IP – SHPP: Cao 2023 – ronde III

16 december 2022

Dinsdag 13 december vond ronde III van de onderhandelingen voor de cao 2023 plaats. Het openingsbod van Sabic IP/SHPP was een ronde eerder al bekend: 3%. Daarnaast zullen de nieuwe salarisschalen ingevoerd worden. Dat zal voor de werkgever 0,6% duurder uitpakken.

 

 

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Informele pogingen en de “umwelt”

Tussen de formele onderhandelingen door was er nog een informele poging gedaan onze wederzijdse uitgangspunten toe te lichten:

  • de huidige arbeidsmarkt;
  • de inmiddels bereikte gemiddelde cao-contractloonstijgingen in Nederland:
    – september 3,4%
    – oktober 4,7%
    – november 6,4%
  • werkgever ons een idee gegeven van het bedrijfseconomisch perspectief.

Dat alles ook nog tegen een achtergrond waarin Functional Forms zal worden verkocht en er plannen zijn om het European Head Office globaal 200 kilometer naar het Noordwesten te verplaatsen. Er is dus wel geld voor 3 nieuwe kantoorlocaties, terwijl het “oude kantoor” pas anno 2006 is. Eén brievenbus in Amsterdam zou ook kunnen volstaan.

Dat schiet natuurlijk niet op

Werknemersorganisaties hebben daarom voorgesteld om de onderhandelingen in januari (2023) voort te zetten. Hoe zal de inflatie zich ontwikkelen? Zal er mandaat zijn voor een verbeterd bod? Door onderhandelen zou op dit moment wellicht tot “industrial action” kunnen leiden.

Op 26 januari 2023 staat er al een tweemaandelijks overleg gepland. In plaats daarvan gaan we dan onderhandelen voor ronde IV. De komende dagen bieden ruimte tot contemplatie, bezinning, inzicht en wijsheid.

Contact

Voor vragen kun je een e-mail sturen naar John Kapteijn of je kunt hem bellen op 06-5252 2067.

 

Afdrukken

Gerelateerde berichten

Word gratis lid