De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Regional Jet Center Martinair: Kerstgroet

23 december 2022

Zo voor de kerst probeer ik, belangenbehartiger Gertjan Tommel, altijd een beetje terug te kijken op het afgelopen jaar en ook wat te mijmeren over hoe het komende jaar eruit zal zien. En omdat ik natuurlijk door mijn eigen ietwat gekleurde bril kijk, zal ik het vast anders zien en beleven dan iemand anders, en dat is okay. Laat ik maar beginnen met 2022.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Terugkijkend zie ik…

Dat we 2022 in schoten met een “harde lockdown” en op dit moment hebben we “weer een gewone griepgolf”. En toch is gezondheid het grootste goed. Het is niet te koop, er zijn geen garanties, je kunt er alleen maar in investeren en hopen dat je er een levenslang mooi rendement op krijgt. Ook daar heeft De Unie het afgelopen jaar veel mee gedaan op Schiphol.

Veel en lange gesprekken

Over chroom-6 compensatie waarbij wij deze regeling uiteindelijk niet getekend hebben. De redenen zijn bij de leden bekend. Ultrafijnstof is het volgende lastige dossier. Hoewel er door Schiphol stappen worden gezet, evenals door het RJC, mag de ambitie verder en sneller reiken. Maar zelf heb je hier ook een rol in. Investeer in je gezondheid door de middelen die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen ook daadwerkelijk te gebruiken. Voldoet het niet, ga samen op zoek naar iets beters maar doe in ieder geval iets. Het is nu goed genoeg bekend dat werken op Schiphol gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Weinig en korte gesprekken

Wat omhoog schoot was de inflatie en daarmee dook de koopkracht in een steile duikvlucht naar beneden. Gelukkig hadden we voor een nieuwe cao Metalektro dit keer extreem weinig en ook korte gesprekken nodig. Hierdoor zie je deze maand op je loonstrook 5,5% extra loon en dat je pensioenpremie € 60,- lager is zodat je daar ook meer loon op je rekening gestort krijgt.  Als belangenbehartiger ben ik blij dat ik aan dit resultaat mee mocht bouwen voor onze leden werkzaam bij RJC. En hoewel een klein gebaar, De Unie heeft voor 2023 kans gezien om de contributie aan de vereniging op hetzelfde niveau te houden als 2022.

Het afgelopen jaar zijn er een aantal van Unie-(kader)leden vertrokken. In allemaal verschillende en diverse richtingen, met een opwindend perspectief van een nieuwe baan, of met een gezond uitzicht op pensioen. Toch is het voortijdige vertrek veelal te linken aan een worsteling met het huidige zware rooster, hun  toekomstperspectief en werkgeluk bij RJC,  zo is vernomen uit de gesprekken die met meerdere collega’s zijn gevoerd. Hierbij kan De Unie je overigens ook ondersteunen met een goed gesprek (zie Ontwikkelvoucher Metalektro).

GEEN gesprek

Over het arbeidsvoorwaardenhandboek (en dat van RJC). En dat blijft toch vreemd en inmiddels ook wel wat verontrustend. Want daar vragen we toch al sinds medio 2019 om.  Alle collega’s op de werkvloer hebben een stapje harder moeten lopen bij het vertrek van een DMS’er, lead GWK, GWK, Cat A., Cat B., Cat C., plaatwerker, schilder, logistiek medewerker dit jaar. De inhuur neemt toe, de taalbarrière ook, wat heb je aan je nieuwe maatje, de werkdruk loopt daarmee op, fouten worden gemaakt, collega’s worden daar weer ziek van. En toch lukt het bijna altijd weer om de kisten van KLC de lucht in te krijgen. Met elkaar voor elkaar. Daar mogen de medewerkers trots op zijn. En toch, blijf oog houden voor de veiligheid en gezondheid . En dan komen we vanzelf op de doorkijk voor het jaar 2023.

Vooruitkijkend naar 2023 zie ik een lang en onderhoudend gesprek met de Olaf Hoftijzer

Een gesprek met Olaf Hoftijzer, de nieuwe managing director van het RJC vanaf
1 februari 2023.  Want de prettige werkomgeving bij RJC is het laatste focuspunt van hem. En iets wat zo hoog op het prioriteitenlijstje staat van de medewerkers en de vakbonden kan niet anders dan de aandacht krijgen die het verdient. We zullen hard moeten werken want het handboek ligt al drie jaar dood voor de kast. Of misschien ligt het wel in een la. Dat kan ook bij het RJC. Maar de leden en hun collega’s verdienen het dat De Unie, management RJC en vakbonden, net zo hard werken om een nieuw arbeidsvoorwaardenhandboek te laten vliegen. In februari 2023 wil De Unie daar zeker over in gesprek. We kunnen niet langer meer wachten.

Ons lijstje met wensen voor het nieuwe handboek is al sinds medio 2020 bekend. Het is de afgelopen tijd overigens wel wat gegroeid. De belangrijkste punten zijn:

  • Volledige 13e maand
  • OnregelmatigeDienstToeslag (ODT) verbeteren
  • Duurzame inzetbaarheid verbeteren door onder meer nachtwerk/nachtdiensten te beperken en verbod op overwerk uit de cao door te voeren
  • Arbeidsmarkttoeslag technisch personeel (zoals bij KLM) introduceren
  • Toeslag speciale bevoegdheden introduceren
  • Flexregeling terug
  • Winstdeling uitbreiden
  • Dienstruilsysteem introduceren
  • Waar-je-werkt-budget: aansluiten bij fiscale vrijstellingen voor reiskosten en thuiswerken
  • Verduidelijking handboek

Uiteraard kan dit wensenlijstje door de leden worden aangevuld en bij voldoende steun nemen we dat mee in de gesprekken. Stuur een email naar gertjan.tommel@unie.nl Bellen mag ook op 06-52522034.  In 2023 hoop ik je als belangenbehartiger ook in Hangaar 73 of op Centrum B18 te ontmoeten. Want er gaat niets boven persoonlijk contact van mens tot mens.

Contact

Zijn er vragen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op met de belangenbehartiger, Gertjan Tommel via Gertjan.tommel@unie.nl of door te bellen met 06-525220234.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid