
Op 3 maart 2025 starten de onderhandelingen voor het Rabobank sociaal plan. Het sociaal plan heeft een rol als er reorganisaties zijn. Om het overleg voor te bereiden is een enquête gehouden onder de leden van De Unie.
Word gratis lid!
Uitslag enquête sociaal plan
Op de enquête is goed gereageerd. De grote meerderheid, 88%, geeft aan het sociaal plan (zeer) belangrijk te vinden. 8% vind het sociaal plan zeer onbelangrijk. Zij wijzen doorgaans op de goede arbeidsmarkt. Verschillende onderdelen van het sociaal plan zijn voor de leden belangrijk. De beëindigingsvergoeding is natuurlijk een belangrijk onderdeel. Opvallend is dat meer dan de helft van de respondenten aangeeft het vooral belangrijk te vinden dat de boventalligheid volgens een eerlijke procedure wordt vastgesteld.
Wat moet verbeterd worden
Op deze vraag is zeer uiteenlopend gereageerd. Er zijn geen onderwerpen die door grote groepen worden genoemd. Enkele voorbeelden van suggesties die meerdere keren worden genoemd:
- De verplichting van Rabobank om intern ander werk aan te bieden moet beter ingevuld worden.
- Bij een passende functie dient het verschil in arbeidsuren niet ten nadele van de medewerker te komen.
- Betere begeleiding bij zoeken naar een andere baan.
- Het is mogelijk dat een medewerker bij een reorganisatie in een lagere schaal wordt geplaatst (met afbouwregeling qua salaris) en bij een daaropvolgende reorganisatie wéér in een nog lagere schaal komt. Dit zou niet moeten kunnen.
- Een hardheidsclausule toevoegen
Inzet onderhandelingen
De hoogte van de beëindigingsvergoeding wordt door veel leden als belangrijk voordeel van het huidige sociaal plan genoemd. Voor De Unie is het belangrijk dit niveau te handhaven. Maar het is zeker ook belangrijk om te bekijken of de procedure om vast te stellen wie boventallig wordt voldoet aan de wettelijke eisen. En ditzelfde geldt uiteraard ook voor de invulling van het aanbieden van passend werk.
Word gratis lid!
Vrijwillig vertrekregeling
Behalve het sociaal plan, expireert ook de vrijwillig vertrekregeling binnenkort. Het doel van de vrijwillig vertrekregeling is gedwongen ontslag te verminderen of voorkomen. Bij de onderhandelingen over het sociaal plan wordt ook de vrijwillig vertrekregeling betrokken.
Cao-voorstellenbrief De Unie
Ondertussen wordt door De Unie ook hard gewerkt aan de voorbereiding voor de cao-onderhandelingen. De concept-voorstellenbrief bespreken we graag met de leden. Wil jij hierover meepraten. De online-ledenvergadering is op:
Dag: Donderdag 6 maart 2025
Tijd: 12.00 – 13.30 uur
Zet dit vast in je agenda.
De leden hebben een uitnodiging ontvangen waar de link voor de ledenbijeenkomst te vinden is.
Contact
Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met de belangenbehartiger Inge de Vries door een e-mail te sturen naar inge.de.vries@unie.nl