De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Philips: Vervolg reorganisatie en ledenraadpleging CSP

09 februari 2023
Philips High Tech Campus Eindhoven

Op maandag 6 februari hebben wij een bijeenkomst gehad met Philips over het vervolgtraject van de aangekondigde reorganisatie. Nadat we uitleg hebben gekregen over het nieuwe “operating model” waarmee Philips betere resultaten wil bereiken, werden we bijgepraat over de uitvoering van de reorganisatie.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf €0!

 

Gevolgen operatingsmodel

Komende twee jaar zullen heel veel medewerkers geconfronteerd worden met de gevolgen van de aangekondigde reorganisatie. Ongeveer 1100 medewerkers zullen hun baan verliezen en 3000 medewerkers herplaatst worden en/of andere positie krijgen binnen Philips. Dat is vanwege het nieuwe “operatingsmodel” dat gebaseerd is op een aantal businessmodellen. Iedere medewerkers zal onder een vast businessmodel vallen. Hierdoor neemt Philips afscheid van de “Matrixcultuur” die in de tijd van de vorige CEO, Frans van Houten, juist meer aandacht kreeg.

Onzekerheid en risico’s voor Philips

We maken ons zorgen over de medewerkers die achterblijven met veel onzekerheid. Deze onderzekerheid duurt minstens de komende twee jaar. Want, na dit jaar, zal in 2024 weer een aantal medewerkers boventallig worden volgens de plannen van Philips. Twee jaar is te lang om af te wachten met deze onzekerheid. Dat zorgt voor veel onrust binnen Philips. Medewerkers met veel kennis en talent kunnen hierdoor Philips gaan verlaten nu de arbeidsmarkt veel gunstiger is. Dat hebben we als bonden herhaaldelijk aan de werkgever laten weten.

Geen concrete plannen

Het antwoord op onze vraag over “wat Philips hiertegen zal doen om deze medewerkers niet kwijt te raken” is helaas niet concreet beantwoord. Volgens ons heeft Philips geen concreet plan om de blijvers binnenboord te houden. Dat kan betekenen dat Philips de nadelige gevolgen in de toekomst hiervan erg onderschat.

Verlenging CSP

Zoals we je eerder hebben geïnformeerd, is Philips akkoord gegaan met de ongewijzigde verlenging van het huidige CSP (Centraal Sociaal Plan). Op deze manier hebben wij Philips tegen kunnen houden met het voorstel van het CSP te versoberen. De leden hebben een uitnodiging ontvangen om te stemmen. Wil je ook meestemmen over jouw cao? Meld je dan nu aan voor het Compleet lidmaatschap.

Hoe verder?

Vanaf nu moet Philips samen met de ondernemingsraden de reorganisatie verder uitvoeren. We blijven de ontwikkeling in dit traject kritisch volgen en blijven ons  hard maken om de onzekerheid van de medewerkers zo spoedig mogelijk weg te nemen.

Mocht je naar aanleiding van dit bericht vragen hebben dan kun je contact opnemen met de belangenbehartiger Suat Koetloe via suat.koetloe@unie.nl of bel 06-5252 2061.

 

Gerelateerde berichten

Word gratis lid