De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Philips: Terugkoppeling tweede ronde cao-onderhandelingen

17 april 2024

Op 15 april hebben wij voor de tweede keer constructief overleg gevoerd met Philips voor een nieuwe cao. Tijdens dit overleg heeft de werkgever, mondeling zijn eerste reactie gegeven op onze voorstellen, behalve op onze loonvraag. Daarover wilde de werkgever helaas nog niets zeggen.

 

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Geen heldere en concrete reactie van de werkgever

Over het algemeen was de reactie van de werkgever niet erg helder en concreet. Op veel van onze voorstellen die geld gaan kosten, zoals het verhogen van de reiskostenvergoeding, vergoeding voor aanvullend geboorteverlof en sabbatical, werd meteen gezegd dat dit allemaal uit de totale loonruimte zou moeten komen. Volgens de werkgever moeten er keuzes worden gemaakt over waar er wel of niet in geïnvesteerd moet worden vanwege een beperkt budget. Tegelijkertijd geeft de werkgever aan dat zij niet weten wat hun budget is om nieuwe afspraken met ons te maken. Van de werkgever krijgen wij nog een schriftelijke reactie op onze voorstellen. Of Philips tegelijkertijd met een loonbod komt, is ook erg onzeker.

Modernisering

De  werkgever heeft vervolgens wat toelichting gegeven over de onderwerpen die zij in de nieuwe cao willen moderniseren, zowel tekstueel als inhoudelijk. Het gaat om de onderwerpen die betrekking hebben tot de arbeidstijden (en betaling), zoals de overwerkregeling, extra uren-regeling, consignatieregeling, bijzondere urenregeling en aanpassing van het uurloon. Deze onderwerpen vragen meer aandacht en tijd om te kunnen beoordelen of deze voorstellen allemaal wel of geen negatieve gevolgen zouden kunnen hebben voor de medewerkers.

Wat ons betreft, kan dit niet plaatsvinden zonder de betrokkenheid en inbreng van onze leden. Daarom hebben we besloten om de bovengenoemde voorstellen van de werkgever beter te bestuderen en op 29 mei aanstaande een procesafspraak te maken over hoe we dit gaan aanpakken.

Wordt vervolgd!

Dat is nu de berichtgeving in het kort. Wij blijven onze leden op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen in dit cao-traject. Ook je collega’s bij Philips die nog geen lid zijn van De Unie kunnen geïnformeerd worden wanneer zij ook lid worden van De Unie.  Ook zij kunnen invloed uitoefenen op het resultaat van de cao-onderhandelingen. Met meer leden kunnen wij meer bereiken. Het aanmelden voor het het lidmaatschap van De Unie kan hier.

Contact

Zijn er nog vragen of opmerkingen over dit bericht, neem dan contact op met de belangenbehartiger Suat Koetloe via suat.koetloe@unie.nl.

Gerelateerde berichten

Philips: Cao-onderhandelingstraject

Met verbazing en teleurstelling hebben de vakbonden kennisgenomen van het besluit van Philips om het cao-overleg op 29 mei jongstleden op…

Word gratis lid