
Op woensdag 15 november hadden we een ms-teams ledenvergadering van De Unie waarin ik het eindbod van PGGM heb toegelicht.
Wij hebben ook toegelicht waarom we te maken hebben met een eindbod en niet (wat vaker het geval is) met een onderhandelingsresultaat of een principeakkoord. De belangrijkste reden die we hebben aangegeven was dat De Unie en de andere vakbonden de delta, tussen wat we graag met PGGM op het onderwerp inkomensverbetering hadden willen afspreken en wat PGGM heeft geboden, te groot vonden.
Over de meeste afspraken in het eindbod zijn we (goed) te spreken, maar over de afspraken die te maken hebben met koopkrachtherstel/-behoud was ons oordeel minder. Kijk je naar de inzet die we hebben geformuleerd in onze cao-voorstellenbrief (11% is er nodig om de koopkracht 2022, 2023 en 2024 te herstellen), dan voldoet het eindbod van PGGM daar niet aan.
In onze ms-teams bijeenkomst is de vraag gesteld of de door PGGM aangeboden loonsverhoging ook gegeven wordt over de nominale loontoeslag. Het antwoord op deze vraag is ‘nee’.
In de vorige (lopende) cao is afgesproken dat de toeslag nog wel wordt geïndexeerd met de cao-verhogingen van 2022 en 2023, maar dat daarna de toeslag wordt bevroren. Wel hebben we toen afgesproken dat er een eenmalige compensatie van 20% van de toeslag zal worden betaald in januari 2024 ter compensatie van gemiste cao-indexatie in de toekomst.
Hoewel dat bij de ledenraadpleging over de cao 2022/2023 niet zonder slag of stoot is gebeurd, hebben de leden van De Unie uiteindelijk in meerderheid ingestemd met die cao; dus ook met bovenstaande afspraak.
Tenslotte
In de loop van volgende week zullen we de leden een nieuwsbrief sturen waarin we de leden zullen vragen of zij wel of niet instemmen met het eindbod van PGGM voor de cao 2024.
Contact
Voor vragen kun je contact opnemen met de belangenbehartiger Jan Admiraal via e-mail jan.admiraal@unie.nl Â