De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Op weg naar een nieuw cao Motorvoertuigen en Tweewielers

14 oktober 2020

Op 12 oktober 2020 was de eerste dag dat we onderhandelingen hebben gevoerd over een nieuwe cao Motorvoertuigen en Tweewielers.

Toelichten van de voorstellen

Tijdens de eerste overlegdag vertellen vakbonden en werkgevers welke voorstellen ze hebben en waarom ze deze voorstellen doen. De Unie heeft in haar voorstellenbrief aangegeven wat de belangrijkste punten zijn:

  1. Behoud generatiepact, definitief opnemen in de cao
  2. Regeling zware beroepen maken
  3. ADV duidelijker in de cao, geen kwartiertjesregeling meer
  4. Koopkrachtbehoud voor de werknemers
  5. Aandacht voor de ontwikkeling van medewerkers

De BOVAG had geen voorstellenbrief maar heeft ons verteld over de ontwikkelingen in de sector. We zagen (en weten) dat het slecht gaat met de verkoop van nieuwe auto’s en dat door de coronacrisis de verwachting is dat door het minder reizen er minder onderhoud zal zijn. Aan de andere kant zagen we positieve cijfers voor de sectoren Fietsen, Motoren en in een zekere mate Caravans. De BOVAG heeft ook aangegeven dat zij graag een verruiming van het dagvenster willen van 13 naar 14 uur. Hierdoor ontstaan dan meeruren waarop geen toeslag wordt betaald. Wel wil de BOVAG met ons in gesprek over de regeling zware beroepen.

Over de salarisontwikkeling heeft de BOVAG aangegeven dat ze niet willen praten over het inleveren van salaris of de 0-lijn, maar veel ruimte is er niet.

Hoe nu verder

Op de eerste dag hebben we in prettige sfeer de onderhandelingen gevoerd maar is ook duidelijk geworden dat er nog veel moet gebeuren voordat er een akkoord ligt. De corona had hier al impact op en op dit moment wordt die impact alleen maar groter door de stijgende besmettingen en de maatregelen die daar dan weer het gevolg van zijn.

Volgende onderhandeling

We hopen dat op 5 november de volgende onderhandelingen kunnen plaatsvinden.

Vragen

Heb je vragen of opmerkingen dan kun je die stellen aan Albert Meeuwissen via e-mail albert.meeuwissen@unie.nl

Meer nieuws ontvangen?

Ben je geen lid van De Unie, maar wil je wel graag updates ontvangen over je werk, zorg en inkomen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

Oci: Cao 2024

Op 31 december aanstaande eindigt de lopende de cao. Als het aan ons ligt is er helderheid over de afspraken…

Word gratis lid