De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

Op Chemelot gevestigde bedrijven

19 februari 2024

Deze circulaire is verzonden aan al onze leden die werkzaam zijn bij een van de bedrijven die zijn gevestigd op het bedrijventerrein Chemelot.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Op 11 januari 2024 is een aankondiging gestuurd van het gezamenlijk informeel overleg op 26 januari, waarvoor de 5 werknemersorganisaties actief op Chemelot, door de CEO’s en Managing Directors van Chemelot-bedrijven op 15 december 2023 waren uitgenodigd.

De redenen waarom zij het overleg zochten waren:

  • hun onzekerheid over de toekomst van de chemische industrie in Nederland,
  • de uitdaging van de energietransitie
  • de financiële performance als Chemelot bedrijven.

In De Limburger van 27 januari 2024 heeft Frans Dreissen aandacht besteed aan deze bijeenkomst.

Bij alle bedrijven die met enige regelmaat hun personeel bij praten via een townhall-meeting (of op een andere wijze) zullen de onderwerpen al, in woorden van min of meer gelijke strekking, aan de orde zijn geweest.

Chemelot kan gezien worden als een geïntegreerd systeem. Alles hangt met elkaar samen. Héél efficiënt maar ook heel kwetsbaar. De onderlinge afhankelijkheid kan een punt van zorg worden.

Dat was onder één paraplu nooit zo, maar met verschillend aandeelhouders/eigenaren weet je dat niet meer zo zeker.

De regelgeving is er in circa 120 jaar niet eenvoudiger op geworden. Bovendien hangen zaken ook af van een politiek klimaat, nog los van energie en verduurzaming.

Vast staat dat er met goede mensen jaarlijks 7,5 miljard kilo-product wordt gefabriceerd en dat de CO2- uitstoot van ooit 8 megaton, terug is gebracht tot 4,2.

Het gaat om hoogwaardige banen en hoogwaardige producten. Dat vraagt om een industriebeleid waarin deze bedrijven met perspectief verder kunnen werken aan verduurzaming, aan energietransitie en aan circulair worden.

Op maandag 4 maart 2024 organiseert Chemelot voor genodigden een dag gewijd aan Chemelot Strategie 2030. De demissionair minister voor Economische Zaken en Klimaat, Mickey Adriaansens is daar voor uitgenodigd. Op 26 januari 2024zijn ook de vertegenwoordigers van 5 werknemersorganisaties gevraagd om aanwezig te zijn.

Zodra er meer bekend is informeren we onze leden uiteraard weer.

Gerelateerde berichten

Word gratis lid