De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

NXP: Cao 2023-2024 na twee onderhandelingen stand van zaken

18 december 2023

Ondanks de goede intenties van alle betrokken partijen om snel tot afspraken te komen, hebben we inmiddels twee serieuze onderhandelingsrondes achter de rug. Per 1 november 2023 hadden er nieuwe afspraken moeten zijn.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Onze voorstellenbrief was redelijk beperkt in omvang, met 4 werknemersorganisaties en de wensen en verlangens van de werkgever erbij, zitten we inmiddels tussen de 40 en 50 items waarop we tot elkaar moeten zien te komen. En dit alles nog los van de vraag hoe hoog de structurele loonsverhoging zou moeten zijn.

Inflatie

NXP stuurt op beheersing van de kostenontwikkeling, maar gaf ook aan voor 2024 een inflatie te verwachten van 3,9% (CPB houdt rekening met een inflatie van
3,8%). Met een bescheiden koopkrachtverbetering van 1% zou je dus aan 4,8% net genoeg hebben. Het percentage waartoe NXP nu zegt bereid te zijn ligt – vreemd genoeg – op 2,6% (terwijl werknemersorganisaties dus richten op een hogere structurele loonsverhoging) en die ook pas per 1 april 2024 zou moeten ingaan in een contract van 14 (in plaats van 12) maanden.

Arbeidsmarkt

De inflatie is gelukkig dalende en daarmee lijkt de historisch hoge piek achter ons te liggen. NXP leeft echter niet op een eiland en de arbeidsmarkt dwingt bedrijven niet te veel uit de pas te gaan lopen. De gemiddelde contractloonstijging (in procenten) in Nederland in de achter ons liggen de maanden:

  • Augustus 7,4
  • September 7,2
  • Oktober 8,4
  • November 7,1

(Bron: AWVN)

Uitnodiging

Om de voortgang van de onderhandelingen met je te kunnen bespreken en om te horen hoe je daar tegenaan kijkt, nodig ik je uit voor een korte digitale vergadering.

In overleg met onze kaderleden hebben we een onlineledenbijeenkomst gepland op

Dinsdag 19 december aanstaande tussen 12:00 uur en 13:00 uur

De leden hebben een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan de onlineledenbijeenkomst.

Contact

Zijn er vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op met de belangenbehartiger John Kapteijn via John.kapteijn@unie.nl of bel met 06-5252 2067

Gerelateerde berichten

Word gratis lid