De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

NXP: cao 2022-2023

11 oktober 2022

Na een “ronde 0” op donderdag 15 september ontmoetten partijen elkaar voor ronde I op donderdag 6 oktober. Het had de start van de onderhandelingen moeten zijn maar het werd eigenlijk een verlenging van “ronde 0”. Op die manier zijn we nog niet aan onderhandelen toegekomen en lijkt het erop dat woensdag 19 oktober dan daadwerkelijk sprake zal zijn van de start van de onderhandelingen. De voorstellenbrieven van werknemersorganisaties en van NXP zijn over en weer uitgewisseld. Waar gedachte van werkemerskant naar uit gaat is wel duidelijk maar NXP is nog niet zo ver, behalve dan in algemene richtingen.  

Onze voorstellen vind je hier. De voorstellen van NXP waren intern al verspreid.

Urgentie en vaart

Partijen hebben over en weer uitgesproken per 1 november afspraken gemaakt te willen hebben voor de volgende cao. Niet alleen de inflatie van dit moment vraagt daarom. Ook de toenemende krapte op de arbeidsmarkt vraagt van NXP het nodige op het gebied van Employer Branding. Omdat het de andere jaren allemaal zo traag verliep wordt NXP nu wellicht wat overvallen door de gewenste snelheid.

Loonruimte

Gelet op de bijzondere omstandigheden van het moment zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat we alle loonruimte nodig zullen hebben om een structurele loonsverhoging van enige omvang te realiseren. Zijn de andere onderwerpen daarmee van tafel? Nee, er kunnen over de andere onderwerpen afspraken gemaakt worden om ze lopende het contract nader uit te werken, zodat ze “panklaar” zijn voor de volgende cao.

Het steunen van de onderhandelaars kan nooit kwaad. Het zijn immers de leden wiens woordvoerder en belangenbehartiger zij zijn. Jouw reactie is daarom meer dan welkom.

Zend je bericht gerust naar mij of laat van je horen bij een van onze kaderleden.

Dat is voor Eindhoven Nico van Bergen en de collega’s in Nijmegen kunnen bij Rob Verhaert terecht.

Graag maken we op 19 oktober grote stappen omdat anders de “deadline” van 1 november in gevaar gaat komen.

Loonenquête

Om een beeld te krijgen van waar de gedachten van onze leden bij NXP Semiconductors naar uitgaan als het om loon gaat is volgens bijgaande link NXP Semiconductors een mogelijkheid daarover een vragenlijst in te vullen. Alvast dank voor je medewerking.

Vragen

Voor vragen kun je contact met mij opnemen via john.kapteijn@unie.nl of via 06-5252 2067.

 

Afdrukken

 

 

Gerelateerde berichten

Metalektro: Update cao 2023

In dit bericht willen we je meer vertellen over de stand van zaken rond de overstap naar een nieuw pensioen…

Word gratis lid