De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

NN Group: Maand van de vakbond activiteiten

01 november 2022

Op dinsdag 1 november heeft De Unie overleg gehad met NN Group. In dit periodiek overleg praten we over actualiteiten bij NN Group, over uitwerking van cao-afspraken en over zaken die de leden van vakorganisaties inbrengen. Op 1 november hebben we onder andere de volgende onderwerpen besproken

Maand van de vakbond

November is het Maand van de vakbond bij NN Group. In deze maand brengt NN het belang van vakorganisaties onder de aandacht van de werknemers. Zo organiseren we een webinar met Dick Eijgenraam (Hoofd HR Nederland) over het onderwerp Reorganisaties en werkgelegenheid. Dit webinar is 22 november om 15.00 uur. Heb je vragen voor de webinar? Neem dan contact met mij, belangenbehartiger Inge de Vries, op. Dit kan door een e-mail te sturen naar inge.de.vries@unie.nl.

De maand van de vakbond is traditioneel de maand waarin medewerkers van NN die nog niet lid zijn van een vakorganisatie, op kosten van NN een jaar lid kunnen worden. Misschien heb jij collega’s die nog geen lid zijn, wijs hen dan op deze optie. Nu lid worden betekent dat zij bij de cao-onderhandelingen in 2023 mee kunt beslissen over de nieuwe cao. Hoe meer leden vakorganisaties hebben, des te meer kunnen wij ook bereiken bij de cao-onderhandelingen. Bijvoorbeeld bij ING heeft De Unie in korte tijd 1.000 extra leden ingeschreven, dit heeft echt invloed op de manier waarop de cao-onderhandelingen worden gevoerd. Het heeft ook zeker invloed op hoe de werkgever tegen vakorganisaties aankijkt. Lid worden kan hier.

Inflatie

De inflatie blijft ongewijzigd hoog, van oktober 2021 tot oktober 2022 bedroeg de inflatie 16,8%. In het periodiek overleg van 28 september 2022 heeft De Unie dit onderwerp ingebracht. Naast de aandacht die NN geeft aan het Welzijnsfonds, heeft De Unie, op verzoek van verschillende leden, NN gewezen op opties om medewerkers tegemoet te komen in deze financieel moeilijke tijden.

Bij andere bedrijven zien we dat werkgever onverplicht de medewerkers ondersteunt met een éénmalige uitkering, verhoging van de thuiswerkvergoeding en/of verhoging van de reiskostenvergoeding. De overheid verruimt vanaf 2023 de werkkostenregeling om werkgevers in staat te stellen dit onbelast te doen.

In het overleg heeft De Unie aan NN Group gevraagd of werkgever ook bereid is medewerkers financieel te steunen. Veel werkgevers komen in deze tijd de werknemers tegemoet waar het kan. Ook in de financiële sector zien we dat werkgevers een gebaar willen maken. NN beraadt zich op het verzoek van De Unie.

Pensioen

De overstap naar de nieuwe pensioenregeling is inmiddels een feit. De voorlichtingsbijeenkomsten zijn goed bezocht en over het algemeen geven leden aan dat NN de nieuwe pensioenregeling goed introduceert. Heb jij al een pensioen inzicht gesprek aangevraagd en een gesprek over de compensatieregeling? Laat deze kans niet liggen, het levert je veel kennis op.

Ik wil je nog op een extra aandachtspunt wijzen. Het NN-CDC pensioenfonds is nu voor het NN-personeel een gesloten fonds. Het pensioenfonds heeft besloten dat ze in verband met de sluiting voor alle betrokkenen standaard het NP gaan uitruilen. Dit is in veel gevallen niet nodig omdat het NP verzekerd is bij je nieuwe pensioenregeling. Vragen hierover kun je stellen in je pensioen inzicht gesprek, in de QenA op Sam wordt er aandacht aan besteed en je kunt informatie vinden op de website van het NN-CDC pensioenfonds. Je hebt tot 31 maart 2023 de tijd om de uitruil met terugwerkende kracht terug te draaien.

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, of heb je informatie die je mee wilt geven voor een volgend periodiek overleg. Neem dan contact met mij op. Dit kan door een e-mail te sturen naar: inge.de.vries@unie.nl

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

NN Group: Cao-overleg uitgesteld

Op 27 november 2023 heb ik je geïnformeerd dat op 30 november de laatste cao-onderhandelingen bij NN worden gehouden. Helaas…

Verslag webinar De Unie

De Unie overlegt met NN over de nieuwe cao. Deze onderhandelingen zijn in een eindfase. Na de onderhandelingen van 14…

Word gratis lid