De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

MN: Uitslag stemming cao 2024

12 januari 2024

Tot en met donderdag 11 januari kon er gestemd worden over het eindbod dat MN op tafel heeft gelegd. De uitslag is dat 79% voor het eindbod heeft gestemd en 21% tegen. In onderstaand bericht wordt het stemgedrag toegelicht en wordt er een toelichting gegeven op hetgeen dit betekent.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Korte analyse

Ogenschijnlijk kun je stellen dat een overgrote meerderheid voor een nieuwe cao heeft gestemd. Dit vergt echter enige nuancering. Nooit eerder zijn de uitgebrachte stemmen voorzien van zoveel opmerkingen. Onder de vóórstemmers zaten heel veelprotesten’, maar ook begrip voor het eindbod.

Vóór maar…

De protesten zijn gericht op onder andere de verontwaardiging van het uitbrengen van het eindbod. Hetgeen betekent dat MN eenzijdig de onderhandelingen heeft beëindigd, terwijl de bonden graag tot een gezamenlijk resultaat waren gekomen. Onder de voorstemmers zaten ook reacties als: ‘redelijk, enigszins acceptabel, tevreden, prima, eigenlijk tegen’. Ook enkele voorstemmers gaven aan dat zij eigenlijk ook niet tevreden zijn over het eindbod maar omdat ze op korte termijn helderheid willen, hebben ze voor gestemd. Van de voorstemmers heeft 65% geen opmerking geplaatst.

Tegen

Onder de tegenstemmers zit de onvrede vooral op: het nivellerende effect van de structurele loonsverhoging van € 110,- per maand, dat door mismanagement nu operations de rekening gepresenteerd krijgt, er onvoldoende sprake is van inflatiereparatie en onbegrip over het cao-proces (inclusief eindbod).

Ook is het fijn om te lezen dat een aantal stemmers een woord van dank uitspreekt voor onze inzet. Dat zijn zowel voor- als tegenstemmers en dat kunnen wij niet anders uitleggen als een respectvolle reactie. Van de tegenstemmers heeft 59% geen opmerking bij hun tegenstem geplaatst.

Wat betekent dit?

In elk geval dat er geen sprake is van euforie. Daarover zijn de geplaatste opmerkingen en de tegenstemmers helder. Het betekent ook dat een overgrote meerderheid, 79%, van de stemmers voor het eindbod van MN heeft gestemd. Met als gevolg dat het eindbod wordt vertaald naar een nieuwe cao per 1 januari 2024. Dus met terugwerkende kracht.

Mocht je nogmaals willen lezen wat dit voor jou persoonlijk betekent? Lees dan hier het document met het eindbod. Het document geeft een samenvatting van de veranderingen.

Vragen

Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op met de belangenbehartiger Joop Voesten op via email joop.voesten@unie.nl

 

Gerelateerde berichten

MN: Eindbod cao verhoogd

De werkgever heeft het eindbod verhoogd met een half procent op het structurele loon. Dat vraagt om een verklaring die…

MN: Cao voortgang

Wij nodigen je uit voor een online ledenbijeenkomst op woensdag 13 december om 15:00 uur. Ook stellen we jouw fysieke aanwezigheid…

MN: Cao eindbod werkgever

De cao-onderhandelingen zijn op 5 december 2023 tot een abrupt eind gekomen. De werkgever legde een eindbod op tafel. Een…

Word gratis lid