De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

MN: Teken voor koopkracht!

20 mei 2021

Het afgelopen half jaar hebben we ons ingespannen om tot een goede cao voor alle medewerkers van MN te komen. Een cao met op zijn minst behoud van koopkracht voor iedereen en waar mogelijk zelfs verbetering. Helaas is dit niet gelukt. Het eindbod van MN is door een grote meerderheid van de leden afgewezen. Dit eindbod zou voor een groot deel van de medewerkers van MN koopkrachtverlies met zich meebrengen. En dat terwijl alle medewerkers de afgelopen jaren al koopkrachtverlies geleden hebben.

Ontvang jij onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan snel in.

Koopkrachtverlies

In onderstaande grafiek kun je de structurele loonontwikkeling binnen MN afgezet tegen de inflatie vanaf 2010 teruglezen. Hierbij is uitgegaan van de verwachte inflatie voor 2021 van 1,9%. Hierin kun je zien dat sinds 2010 er meer jaren zijn waarin de inflatie de loonontwikkeling overstijgt dan andersom.

De loonontwikkeling ten opzichte van de inflatie heeft sinds 2010 geleid tot 5,5% koopkrachtverlies. Vanaf 2017 is dit 3,3%, indien de structurele loonsverhoging voor 2021 uitblijft. Je kunt dit teruglezen in onderstaande grafiek.

Overleg MN

Na het afwijzen van het eindbod hebben De Unie en FNV aan MN meerdere signalen afgegeven dat wij alsnog tot een cao willen komen. Onze wensen gaan daarbij verder dan alleen koopkrachtverbetering. Uitgangspunt voor vakbonden is wel dat de huidige situatie niet tot nog meer koopkrachtverlies van medewerkers mag leiden. Helaas heeft MN onze signalen niet opgepakt en tevens aangegeven dat zij een nieuwe cao op de lange baan willen schuiven. Dat is niet in het belang van alle MN medewerkers! Vandaag hebben we MN ook formeel laten weten dat we zo spoedig mogelijk het cao-overleg om te komen tot een cao willen hervatten.

Teken voor koopkracht!

Wij begrijpen dat een groot deel van de medewerkers nu andere zorgen heeft door onder andere het vertrek van PME en de aangekondigde reorganisatie. Toch willen wij vragen om dit verlies aan koopkracht niet over jullie kant te laten gaan. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen heb je de afgelopen jaren al een verlies aan koopkracht ondervonden en wordt dit, als er geen cao komt, alleen maar meer. Dit koopkrachtverlies werkt de komende jaren door in je salaris, maar ook in een eventuele ontslagvergoeding en/of uitkering

De Unie en FNV roepen je dan ook op om te tekenen voor koopkracht. Hoe? Door voor zondag 6 juni 2021 je naam en mailadres op onze petitie te zetten en daarmee MN op te roepen ook te gaan voor koopkrachtverbetering voor haar medewerkers. De petitie zal, bij voldoende belangstelling, zo spoedig mogelijk na 6 juni aan MN worden aangeboden.

Deel deze oproep met collega’s

Daarnaast vragen wij je deze oproep te delen met je collega’s en hen te vragen ook te tekenen voor koopkracht. Alle medewerkers van MN ondervinden namelijk last van het feit dat er geen structurele loonsverhoging overeengekomen is.

Wilfred Beens, bestuurder FNV, en ik, belangenbehartiger Joop Voesten, hopen dat jullie massaal gehoor geven aan onze oproep en daarmee het signaal afgeven aan MN dat jullie een loonsverhoging verdienen.

Wil je reageren op deze actie, of heb je zelf aanvullende ideeën om MN te motiveren om te komen tot een cao, dan kun je een mail sturen naar: joop.voesten@unie.nl

 

[print_link]

Gerelateerde berichten

MN: teleurstellend loonbod van MN

Op donderdag 26 oktober 2023 vond alweer de derde cao-onderhandelingsbijeenkomst tussen vakbonden en werkgever plaats. Afgesproken was dat in deze…

MN: Inzet cao 2024

Maandag 16 oktober zijn we met MN in gesprek gegaan over onze inzet om te komen tot een nieuwe cao…

Cao-onderhandelingen gestart

Zoals ook al op MN intranet is gepubliceerd, is op maandag 9 oktober het cao overleg gestart om te komen…

Word gratis lid