
In dit bericht praten wij je bij over de eerste cao-onderhandelingsdag. Deze stond in het teken van het uitwisselen van elkaars wensen. Hieraan vooraf zijn wij door Martijn Scholten bijgepraat over de ontwikkelingen binnen MN.
Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-
De opbouw van deze nieuwsbrief is als volgt:
- Bijpraten door Martijn
- Toelichting cao-proces
- Uitvraag onder de leden van De Unie
- Onze voorstellen en eerste reacties
- Volgende bijeenkomst
Bijpraten door Martijn
Martijn Scholten heeft ons meegenomen in de ontwikkelingen bij MN en de weg naar de ‘Doelorganisatie’ waar MN naar toe wil migreren. Helder is dat de nieuwe, kleinere organisatie, in lijn wordt gebracht met een daarbij behorende structuur. Dat gaat gepaard met onzekerheid op de werkvloer. Wij hebben aandacht gevraagd voor goede begeleiding door het management. Zeker ook wanneer de baan van de manager zelf ook in het geding is.
Een aantal mensen wordt door de systematiek van het sociaal plan (M’N-Plan) preventief-mobiel. Dat zijn meer mensen dan dat er uiteindelijk ook definitief boventallig worden. Het sociaal plan is zodanig ingericht dat mensen tijdig beseffen dat ze mogelijk boventallig worden. Mensen krijgen door deze preventieve mobiliteitsfase de beschikking over een aantal faciliteiten. De preventieve mobiliteitsfase dient ook als bewustwordingsfase, gericht op het besef dat de reorganisatie wellicht ook jou gaat raken, maar in deze eerste fase is nog niets zeker.
Het huidige sociaal plan, M’N-Plan, blijft overigens geldig voor alle medewerkers die dit jaar nog binnen een reorganisatie vallen, dus voor hen blijft dit huidig sociaal plan na 31 december gewoon van kracht.
Voor het nieuwe jaar gaan we nieuwe afspraken maken over het sociaal plan en dat plan is dan geldig voor mensen die in 2025 te maken krijgen met eventuele nieuwe reorganisaties. Door MN is erkend dat een goed vangnet noodzakelijk is en blijft.
Mocht jij je de komende tijd zorgen maken over je arbeidsrechtelijke positie binnen MN en daarbij hulp wensen, dan kun jij als lid een beroep doen op onze individuele juridische hulpverlening. Die bereik je via het centrale telefoonnummer van De Unie.
Toelichting cao-proces
In augustus hebben we onder de leden een uitvraag gehouden. Centraal stond: ‘wat jij als lid belangrijk vindt voor deze cao en het sociaal plan’? Ook hebben we gevraagd wat jij een realistische loonsverhoging vindt. Jullie mening is meegenomen als input voor de inzetbrief. Deze is uiteindelijk vastgesteld met de kaderleden. Woensdag 2 oktober is de inzetbrief besproken met de werkgever en ook toegelicht. Zo ook de voorstellen van de FNV. En ook de eerste voorstellen van de werkgever passeerden de revue.
De komende maanden hopen we tot een gezamenlijk onderhandelingsresultaat te komen. Een resultaat dat wij zonder schaamrood durven voor te leggen ter stemming. Wanneer een meerderheid van de leden voor dat onderhandelingsresultaat gaat stemmen is er een nieuwe cao.
Uitvraag onder de leden
Er is goed gehoor gegeven om je als lid te laten horen. Een aanzienlijk deel van de leden heeft de uitvraag ingevuld. Samengevat kun je stellen dat onze leden ‘realiteitszin’ hebben. Met andere woorden, het zijn redelijke wensen die de leden aangeven. Een aantal ingebrachte punten zie je niet terug in de inzetbrief. Bijvoorbeeld omdat het niet thuishoort in de cao, of al geregeld is, of om strategische redenen onwenselijk. Het kan dus zijn dat jouw punt niet expliciet vermeld staat in de inzetbrief, maar wel degelijk als wensvoorbeeld wordt ingebracht aan de onderhandelingstafel.
Onze voorstellen en eerste reacties
Door hier te klikken zie je onze inzetbrief. Heb je vragen, of denk je: ‘maar waarom is mijn punt niet vermeld?’, neem dan gerust contact met ons op. Het moet immers uitlegbaar zijn, alleen dan kunnen wij rekenen op wederzijds begrip.
De wensen van de vakbonden liggen op onderdelen uiteen, maar op veel vlakken in elkaars lijn. De loonvraag van De Unie ligt op het eerste oog hoger. Maar gezien een ander construct waarvoor de andere bond kiest, komt hun looneis in de buurt van onze loonvraag. Dat is een goede basis om gezamenlijk op te trekken. En natuurlijk worden nuance verschillen tussen de bonden onderling gerespecteerd. Uiteraard realiseert De Unie zich dat het niet vanzelfsprekend is dat al onze wensen door de werkgever ingevuld gaan worden.
De werkgever heeft zijn loonbod nog niet geduid. Wel is geagendeerd om daarover in de eerstvolgende bijeenkomst op 16 oktober, het gesprek te voeren.
Ook gaan we dan kijken hoe we vorm kunnen geven aan het nieuwe sociaal plan. Daar waar De Unie pleit voor het ongewijzigd verlengen van het huidige sociaal plan, wil de werkgever kijken wanneer en hoe we M’N-Plan kunnen moderniseren en vereenvoudigen. Wij zien mogelijkheden om hier goede afspraken over te maken. De Unie heeft wel aangegeven wat wij onder ’vereenvoudigen’ verstaan. Dat is verbeteren waar nodig en dus niet ‘verslechteren’. Het helpt dat de werkgever het nut van een goed vangnet erkent en aangeeft dat het huidige M’N-Plan zijn doel heeft bewezen.
Volgende bijeenkomst
Tijdens de volgende onderhandelingsdag, 16 oktober, wordt duidelijker waar de overeenkomsten en verschillen liggen. Martijn heeft tijdens zijn aftrap-betoog aangegeven dat er op de kosten gelet moet worden. Deze zijn volgens hem nu niet passend bij de nieuwe kleinere organisatie. Het ligt dan ook voor de hand dat onze loonvraag, die gebaseerd is op achterlopende inflatiecorrecties én de verwachte (weer oplopende) inflatie voor 2025, een behoorlijk kloof zal zijn om te gaan overbruggen.
Contact
Voor vragen kun je contact opnemen met de belangenbehartiger Joop Voesten via e-mail joop.voesten@unie.nl