
In deze Nieuwsbrief praat ik je bij over alweer de vierde cao-onderhandelingsdag. Centrale thema’s die met name aan de orde kwamen waren loon en de inrichting van jullie nieuwe functiehuis met een externe bezwaarcommissie.
Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-
Tijdens deze bijeenkomst hebben we stilgestaan bij alle onderwerpen die de werkgever en de vakbonden hebben ingebracht. Helder begint te worden op welke onderdelen we elkaar gaan vinden en op welke niet, of vooralsnog niet. Elkaars wensenlijsten sluiten nooit op elkaar aan en uiteindelijk gaat het om een totaalpakket waarin partijen zich kunnen vinden. Jij als lid maakt onderdeel uit van een van die partijen. De leden bepalen uiteindelijk of het cao-onderhandelresultaat goed genoeg is.
Loon
Met betrekking tot loon heeft de werkgever een stap gezet. Na wat tussenstappen was op het eind van de dag het aanbod van de werkgever 3% structureel per 1 januari 2025 en nogmaals 1% structureel per 1 juli 2025. Uiteindelijk krijg je dan een verhoging van 4%. Doordat je de 1% pas in de tweede helft krijgt, maakt dat een verbetering van je inkomen in 2025 van 3,5%, maar vanaf 1 juli en de jaren erna 4%. Dat geldt voor de medewerkers die niet geraakt worden door de reorganisatie. Medewerkers die in de eerste helft van 2025 MN verlaten, profiteren wel van de 3%, maar niet van de uiteindelijke samengestelde 4%.
Ondanks dat de werkgever een mooie stap heeft gezet, vinden wij het loonbod te mager. De Unie vraagt om een correctie van jullie inflatie-achterstand en het verbeteren van de koopkracht. Wij zijn bereid om mee te gaan in de gedachte dat niet de volledige achterstand nu kan worden ingelopen. Maar de 4% repareert mogelijk niet eens de inflatie voor 2025, laat staan dat er iets van inhaal op koopkracht plaatsvindt.
Ruimte
De werkgever stelt dat er niet meer ruimte is om de kosten structureel op te laten lopen. Mogelijk vinden we dan een creatieve oplossing waarin iedereen zich kan vinden. Maar vooralsnog blijft ons standpunt dat het loonbod te mager is.
Functiehuis
De Unie heeft begin maart een helder standpunt afgegeven over het herzien van het functiehuis. Onze stelling was: ‘wij willen betrokken worden bij het tot stand komen van keuzes’. We hebben benadrukt dat informeren niet voldoende is, maar dat we in een gezamenlijk proces tot modernisering/verbetering van de functiewaarding willen komen. Voor De Unie is het essentieel dat er uiteindelijk een goede externe bezwaarcommissie voor functiewaardering wordt ingesteld.
Sluit je nu aan, dit kan al vanaf €0,-
Bezwaarcommissie
Dat houdt in dat een medewerker die bezwaren heeft, die eerst volgens een procedure bespreekt met zijn leidinggevende. Als dat niet leidt tot het gewenste inzicht, dan kan de medewerker een beroep doen op een interne bezwaarcommissie. Mocht daarna nog steeds een verschil van inzicht zijn, dan kan de medewerker een beroep doen op de expertise van een externe bezwaarcommissie.
Vervolg
We hebben afgesproken dat we voor de volgende cao-onderhandelingsdag op 11 december een afzonderlijke bijeenkomst inplannen waarbij we in gesprek gaan over het functiehuis en een voorstel voor een verbeterde bezwaarprocedure. Dit thema is zo vakspecifiek dat we het niet zinvol vinden om op detailniveau tijdens de cao onderhandelingen deze thema’s te beslechten.
Laat ons weten!
Ook nu geldt weer, heb je een mening, een vraag, een opmerking, of wil je eenvoudig al een signaal afgeven wat je bijvoorbeeld vindt van het loonaanbod van de werkgever, laat het belangenbehartiger Joop Voesten weten.