De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

MITT: Van alles wat

23 november 2023
MITT

In dit bericht komt van alles aan bod namelijk cao, generatiepact, werkstress, jaarlijkse gesprekken, pensioen en MOI.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Cao MITT

In onze laatste nieuwsbrief kon je het bod van werkgevers lezen en hebben de kaderleden van De Unie er hun eerste reactie op gegeven. De reactie van de achterban daarna was dezelfde; zo somber is het niet gesteld met alle bedrijven, de loonsverhoging is te laag en zo komen we niet aan nieuw personeel. Maandag 4 december 2023 gaan we met deze boodschap terug naar de werkgevers.

Generatiepact

In de huidige cao MITT is voor het eerst een generatiepactregeling opgenomen. Om meer inzicht te geven in wat het voor werknemers en bedrijven kan betekenen, heeft het MITT-bestuur twee rekentools beschikbaar gesteld via www.ikbenmoi.nl en www.mitt.nl. De werknemerstool geeft inzicht in wat medewerkers netto overhouden als ze overwegen om deel te nemen. Ook laat de tool zien hoeveel uren ze dan verwacht worden te werken. De werkgeverstool probeert de effecten zichtbaar te maken op het stijgende uurloon en de kosten van de vervanger.

Werkstress

In Nederland hebben 1,3 miljoen werkenden last van burn-out klachten en langdurig verzuim. Meer dan 30% van de werknemers valt uit door stress. De grootste veroorzakers zijn psychische klachten. Hoog tijd voor een aantal tips tegen (werk)stress waar je zelf mee aan de slag kunt:

  • Doe eens een ademhalingsoefening. Binnen een paar minuten reguleert het je zenuwstelsel en ga je verschil merken. Oefeningen zijn te vinden op YouTube en/of Spotify.
  • Ga in je lunchpauze wandelen. Doordat je in de buitenlucht wandelt, krijgen je hersenen een impuls die de negatieve stemming in je brein/hersenen remt. Daarnaast is wandelen om nog veel andere redenen gezond voor je.
  • Voeding doet veel want jouw darmen worden niet voor niets je tweede brein genoemd. Ze produceren onder andere dopamine, ook wel gelukshormonen genoemd. Die zijn weer van invloed op je stemming, geheugen en focus. Vermijd daarom te veel koffie, suikers en alcohol maar eet vooral meer groenten en blijf veel water drinken.
  • Positieve gedachten leiden tot minder stress. Sta even stil bij de afgelopen week. Wat ging er goed? Welke successen zijn er behaald? Waar ben je dankbaar voor? Geef er aandacht aan.

Je kunt daarnaast ook het gesprek aangaan met je collega’s en leidinggevende tijdens het werkoverleg en/of met de medezeggenschap en/of HR in contact komen. Blijf er niet mee zitten!

Beoordelings- en planningsgesprekken

Zo tegen het einde van het jaar maken werkgevers en werknemers zich weer op om terug te kijken op 2023 en vooruit te kijken naar 2024. Voor het beoordelingsgesprek heeft De Unie een paar zaken voor je op een rij gezet. Zie hiervoor https://www.unie.nl/jouw-werk-en-inkomen/beoordelingsgesprek-waar-moet-je-op-letten. Na het beoordelingsgesprek volgt het planningsgesprek. Wij hebben daar ook een paar tips voor die je kunt gebruiken ter voorbereiding. Lees er hier meer over en doe er je voordeel mee!

Pensioen

Op 9 november 2023 was er overleg tussen de sociale partners van de MITT en Textielverzorging (TV) over pensioen. Er is gesproken over de pensioenregeling, pensioenambitie, overlijdensrisicodekking, premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid, solidariteitsreserve, invaardoelstellingen, afschaffing doorsneesystematiek en evenwichtigheid tussen deelnemersgroepen. Vakorganisaties en werkgevers in de MITT en TV hebben er best veel dezelfde mening over maar verschillen toch ook op een paar punten. Er is dus nog wel wat meer overleg nodig om tot een nieuwe pensioenregeling te komen. In 2024 worden nieuwe gesprekken gepland voor gezamenlijk overleg en ook met het pensioenfonds.

Ontwikkelaanbod MOI

Voor alle werknemers en bedrijven in de MITT hebben we langlopende ontwikkelingsmogelijkheden gemaakt die mede mogelijk gemaakt vanuit Europese subsidie. Dit kan zijn op locatie bij jouw bedrijf of op een andere locatie. Het is de ene keer een online voorlichting en de andere keer een fysieke workshop of kennissessie. Er zit voor ieder wat wils in het aanbod. Het ontwikkelaanbod vanuit MOI kan je hier vinden.

Contact

Als je wilt reageren op dit bericht of contact met de belangenbehartiger Emanuel Geurts wilt hebben over een collectieve zaak, dan kan je me bereiken via emanuel.geurts@unie.nl of via 06-5252 2074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.

Gerelateerde berichten

MITT

MITT: Eindbod cao

Met deze nieuwsbrief informeren we je over de uitkomst van de cao-onderhandelingen MITT en vraag en vragen we onze leden om…

MITT

MITT: Van alles wat januari 2024

In dit bericht informeren wij je over de cao-onderhandelingen, pensioenonderhandelingen en het ontwikkelaanbod van MOI.   Cao-onderhandelingen MITT In onze…

Word gratis lid