De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

MITT: Update over de cao, MOI en pensioen

18 maart 2024

In die bericht informeren wij  je over de onderhandelingen voor een nieuwe cao MITT, MOI-aanbod en het pensioen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Cao MITT

Op maandag 19 februari 2024 hebben vakorganisaties een eindbod van werkgevers ontvangen over de cao MITT. Daarna liep de stemming over het eindbod tot en met woensdag 13 maart 2024. De uitslag van de stemming bij de vakorganisaties geeft echter aanleiding tot nadere beraadslaging. Er is dus nog geen nieuwe cao MITT. Het vervolg is dat sociale partners zich beraden op verdere stappen.

MOI-aanbod financieel advies

Wilde jij altijd al een (gratis) gesprek met een specialist over de financiën? Omdat je vragen of misschien zorgen hebt of juist tips kunt gebruiken over geldzaken? Bijvoorbeeld over wat je kunt doen bij betalingsachterstanden, hoe je je (energie)rekeningen of boodschappen kunt betalen. Maar ook als je vragen hebt over toeslagen, aanslagen of andere regelingen van de belastingdienst. Meer hierover lees je in de folder.

Pensioen

De nieuwe pensioenwet is ingegaan op 1 juli 2023. Om aan de nieuwe regels te voldoen maken de vakorganisaties en werkgevers in de MITT-afspraken over het pensioen. Het resultaat van de onderhandelingen is een nieuwe pensioenregeling die aan de nieuwe wet voldoet. Afstemming met het bedrijfstakpensioenfonds MITT is daarbij noodzakelijk omdat zij de nieuwe regeling moeten (willen) uitvoeren.

De werkgevers en vakorganisaties in de MITT hebben flink wat stappen gezet om de nieuwe regeling vorm te geven. Er is gekozen voor een solidaire premieregeling. De beoogde ingangsdatum van deze regeling is 1 januari 2026. Over de laatste punten van de regeling wordt nog onderhandeld maar de verwachting is dat er eind maart 2024 een onderhandelingsakkoord is. Dan komen wij de leden op terug om te stemmen.

Het bestuur van het pensioenfonds moet beoordelen of de afspraken ook uitvoerbaar zijn. Als zij akkoord zijn, dan gaat het fonds de deelnemers op de hoogte brengen over de invoering van de nieuwe pensioenregeling. Zo komen deelnemers te weten wat de nieuwe pensioenregeling voor hen gaat betekenen. Nu eerst deze maand tot een afronding komen van de onderhandelingen over de nieuwe pensioenregeling, en dan de vervolgstappen.

Meer algemene informatie over pensioen vind je op de website van Pensioenduidelijkheid. Deze website is een initiatief van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Partijen hebben meegewerkt aan dit initiatief om betrouwbare informatie te bieden over het pensioenstelsel.

Contact

Als je wilt reageren op dit bericht of contact met de belangenbehartiger Emanuel Geurts wilt hebben over een collectieve zaak, dan kan je hem bereiken via emanuel.geurts@unie.nl of via 06-5252 2074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl.

Gerelateerde berichten

MITT: Eindbod cao

Met deze nieuwsbrief informeren we je over de uitkomst van de cao-onderhandelingen MITT en vraag en vragen we onze leden om…

MITT

MITT: Van alles wat januari 2024

In dit bericht informeren wij je over de cao-onderhandelingen, pensioenonderhandelingen en het ontwikkelaanbod van MOI.   Cao-onderhandelingen MITT In onze…

Word gratis lid