De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

MITT: Update cao-onderhandelingen

30 november 2023
MITT

Met dit bericht informeren wij je over de cao-onderhandelingen MITT.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Cao-onderhandelingen

In mijn laatste nieuwsbrief van 23 november 2023, hadden wij aangeven dat we op maandag 4 december weer met werkgevers in gesprek zouden gaan voor een nieuwe cao MITT. Echter, we hadden afgelopen maandag 27 november ook nog een afspraak staan. Die afspraak stond in het teken van het scherp stellen van de voorstellen van vakorganisaties en werkgevers.

Werkgevers

Werkgevers hebben hun loonvoorstel verder toegelicht. Kort gesteld willen werkgevers medewerkers met een salaris binnen de loonschalen en boven de loonschalen verschillend belonen en/of allemaal een nominaal bedrag geven in plaats van een percentage. Wij hebben werkgevers gevraagd om een nadere cijfermatige onderbouwing met behulp van werkgeversorganisatie AWVN. Hoe zijn de betaalde salarissen in de sector dan en wat zou hun voorstel dan betekenen? Werkgevers pakken dit op en komen er later op terug. Dat vraagt wel wat tijd, waardoor onze volgende afspraak op 4 december te vroeg komt. Werkgevers hebben wel aangeven dat er eventueel nog een beetje loonruimte is zonder dit te specificeren.

Vakorganisaties

De vakorganisaties hebben hun voorstellen herzien én gecombineerd tot wat we echt belangrijk vinden. We zetten nu gezamenlijk in op een structurele loonsverhoging, Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) en een verbetering van de generatiepactregeling. We vinden de versoberingsvoorstellen van werkgevers totaal niet passen bij de gezamenlijk geformuleerde wens om de aantrekkelijkheid van de sector te waarborgen en vergroten. Daar jaag je personeel eerder mee weg dan dat je ze behoudt.

Samenvattend zijn we inhoudelijk niet tot echte stappen gekomen, maar was het wel goed dat we elkaar gesproken hebben in het proces om te komen tot een nieuwe cao. We nemen nu even wat tijd om straks met concrete en haalbare resultaten te kunnen komen.

Volgende afspraak

Het geplande overleg van 4 december wordt verplaatst naar eind januari 2024. Een concrete datum moeten we nog vaststellen. We komen daardoor helaas niet voor het aflopen van de huidige cao tot nieuwe afspraken. De huidige cao loopt daarmee ongewijzigd door tot na 1 januari 2024.

Contact

Per mail kun je de belangenbehartiger Emanuel Geurts bereiken via emanuel.geurts@unie.nl en telefonisch via 06-5252 2074. Heb je een individuele vraag of behoefte aan advies? Neem dan contact op met ons Service Center via sc@unie.nl of telefonisch via 0345-851 963. We helpen je graag!

Gerelateerde berichten

MITT

MITT: Eindbod cao

Met deze nieuwsbrief informeren we je over de uitkomst van de cao-onderhandelingen MITT en vraag en vragen we onze leden om…

MITT

MITT: Van alles wat januari 2024

In dit bericht informeren wij je over de cao-onderhandelingen, pensioenonderhandelingen en het ontwikkelaanbod van MOI.   Cao-onderhandelingen MITT In onze…

Word gratis lid