De Unie, in jouw belang

Jouw cao en branche

MITT: Eindbod cao

23 februari 2024

Met deze nieuwsbrief informeren we je over de uitkomst van de cao-onderhandelingen MITT en vraag en vragen we onze leden om te stemmen.

Sluit je nu aan bij De Unie. Dat kan al vanaf 0,-

 

Cao-onderhandelingen

Op maandag 19 februari 2024 was de laatste ronde van onderhandelingen over de cao MITT. We hebben aan beide zijden een terugkoppeling gegeven over hoe de achterban naar het laatste loonbod kijkt en hoe de sector ervoor staat. De vakorganisaties en de werkgevers hebben daar een verschillend beeld over.

De werkgevers zien veel reorganisatieaanvragen in de maakindustrie en voorspellen dat deze gevolgen gaan hebben voor de MITT. De inkopersindex in Nederland krimpt, investeringen worden ‘on hold’ gezet, er is een dalende arbeidsproductiviteit en kostenstijgingen kunnen niet goed doorberekend worden aan de klant. Dat alles maakt dat de werkgevers erg terughoudend zijn met de loonruimte. Desalniettemin was er wel een nieuw en beter loonbod voorbereid.

De vakorganisaties herkennen niet dat het slecht gaat in de industrie (op de chemie na) en krijgen (op een enkeling na) ook geen meldingen van reorganisaties. Vanuit de achterban ontvangen wij signalen dat er nog genoeg bedrijven zijn die – niet zoals in 2023 – wel prima draaien in 2024. De MITT is vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en aantrekkelijkheid van de sector ook gebaat met een goed loonbod. Bij de vakorganisaties was er de bereidheid om nog verder te onderhandelen op loon en te komen tot een langere looptijd van de cao.

De werkgevers hebben echter de conclusie getrokken dat het verschil op loon tussen partijen te groot was om tot een onderhandelingsresultaat te komen en hebben ons een eindbod gedaan.

Eindbod

Het eindbod gaat met name over loon en looptijd. De looptijd van de cao wordt 18 maanden, dus van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2025. De collectieve loonsverhoging is 3,75% met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 en 2% per 1 januari 2025 over de betaalde lonen en loonschalen. Het eerder door werkgevers gemaakte onderscheid in loonschalen en percentages is daarmee van tafel.

Stemming

De Unie legt dit eindbod neutraal aan de leden voor.  De leden hebben een uitnodiging ontvangen om te kunnen stemmen over het eindbod.  Na de stemming wordt de uitslag bekendgemaakt. Als de leden instemmen, kan de loonsverhoging misschien nog in de maand maart worden meegenomen. Zolang we nog geen nieuwe afspraken hebben, loopt de huidige cao ongewijzigd door.

Contact

Als je wilt reageren op deze nieuwsbrief of contact met onze belangenbehartiger wil hebben, neem dan contact op met Emanuel Geurts. Hij is bereikbaar via emanuel.geurts@unie.nl of op 06-52522074. Voor individueel advies kan je contact opnemen met mijn collega’s van de afdeling Service Center via 0345-851 963, via email sc@unie.nl of de chatfunctie op www.unie.nl

Gerelateerde berichten

MITT

MITT: Van alles wat januari 2024

In dit bericht informeren wij je over de cao-onderhandelingen, pensioenonderhandelingen en het ontwikkelaanbod van MOI.   Cao-onderhandelingen MITT In onze…

Word gratis lid